Recepti 22. kolovoza 2022.

3 jednostavne kremaste slastice za koje će se tražiti zalogaj više

Beze kolač
foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ribiz ima kiselkasti okus zbog kojeg ga mnogi možda i ne preferiraju, ali u kombinaciji sa slatkim bezeom, laganom kremom od jogurta te hrskavim biskvitom postaje prava čarolija zavodljivih okusa

Ribiz je često zapostavljen u odnosu na drugo šumsko voće, no njegova aromatičnost pruža neodoljivo drugačije okuse. U našim krajevima najčešće nalazimo crveni, bijeli i crni ribiz.

Crveni i crni ribiz - koji je kiseliji?

I dok crveni ima kiselkasto-sladak okus, crni ribiz je još kiselije arome pa će mu trebati dodati šećer kako njegov sok ne bi bio previše kiseo. Za preradu u džemove preporučuje se koristiti nepotpuno zrele bobice, čvrste na dodir jer takve bobice sadrže veću količinu pektina.

Zrele bobice se mogu jesti sirove ili se koriste za pripremu soka ili sirupa. Za sve ljubitelje ribiza ili one koji žele isprobati neke nove recepte od ovog voća koje dospijeva sve do rujna, donosimo tri fantastična i vrlo jednostavna recepta. Trud će se isplatiti, a sigurni smo da će tvoji gosti tražiti zalogaj više.

Beze kolač s ribizom

Sastojci (za 24 komada):

Za biskvit:

  • 375 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 jaja
  • 5 žumanaca
  • sol
  • 350 g brašna
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 prašak za pecivo

Za nadjev:

  • 800 g crvenog ribiza
  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • sol

Priprema:

  1. Ribiz u cjedilu operi hladnom vodom, ostavi da se ocijedi pa ga uz pomoć vilice skini s peteljki. Zagrij pećnicu na 175 °C. U zdjeli kremasto stuci maslac sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli te umiksaj jedno po jedno jaje i žumanca da dobiješ pjenastu smjesu. U smjesu maslaca i jaja primiješaj brašno pomiješano s bademima i praškom za pecivo.
  2. Biskvitnu smjesu razmaži u ravnomjernom sloju na lim obložen papirom za pečenje, po smjesi rasporedi ribiz, stavi u pećnicu i peci oko 25 min.
  3. U međuvremenu stuci bjelanca s prstohvatom soli u čvrst snijeg pa malo-pomalo primiješaj šećer. Izvadi kolač iz pećnice te povisi temperaturu na 200 °C. Po kolaču žlicom ili lopaticom za kolače rasporedi beze i vrati ga na još 10-15 min u pećnicu. Pečeni kolač izvadi, ohladi i izreži na kriške. Posluži ih posute šećerom u prahu, pa ukrasi svježim ribizom.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Torta Kir Royale

Sastojci (za 12 kriški):

  • 150 g piškota
  • 125 maslaca
  • 600 g posnog svježeg sira
  • 300 g jogurta
  • 3 žlice soka od limuna
  • 150 ml pjenušca
  • 4 vrećice želatine fix
  • 75 g šećera
  • 200 g crvenog ribiza
  • 150 ml soka od crvenog ribiza
  • 50 ml likera ili sirupa od ribiza

Priprema:

  1. Stavi piškote u vrećicu, zatvori je i provaljaj valjkom za tijesto da sitno izmrviš kekse pa ih izmiješaj s otopljenim maslacem. Dno kalupa za tortu (promjera 26 cm) obloži papirom za pečenje, uspi smjesu od piškota i natisni je u ravnomjernom sloju. Ostavi podlogu 30 min u hladnjaku da se stisne.
  2. U međuvremenu izmiksaj svježi sir, jogurt, sok od limuna i pjenušac u glatku kremu, a zatim dodaj 3 vrećice želatine fix i miksaj 1 minutu. Na kraju primiješaj šećer. Kremu izlij na podlogu od mrvica i poravnaj je lopaticom za kolače. Ostavi tortu 2 sata u hladnjaku da se stisne.
  3. Ribiz properi u cjedilu i ostavi da se ocijedi, a zatim ga vilicom skini s peteljki. Pomiješaj sok i sirup ili liker, dodaj zadnju vrećicu želatine fix te miksaj 1 minutu. Primiješaj ribiz pa voće ravnomjerno razmaži preko kreme. Prije posluživanja torta treba odstajati jedan sat u hladnjaku.

Torta od ribiza | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Torta od sira i badema

Sastojci /(za 12 kriški)

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g brašna
  • 80 g jestivog škroba
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g badema u listićima

Za nadjev:

  • 400 g crvenog ribiza
  • 4 žlice šećera
  • 500 g posnog svježeg sira
  • 500 g slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Dotle odvoji bjelanca od žumanaca pa žumanca pjenasto stuci s 90 g šećera i vanilin šećerom. Bjelanca stuci u snijeg pa malo-pomalo umiksaj drugih 90 g šećera. Stavi bjelanca povrh žumanaca, po tome prosij brašno pomiješano sa škrobom i praškom za pecivo te sve dobro izmiješaj.
  2. Biskvitnu smjesu podijeli na 4 dijela pa od svakog ispeci koru u kalupu obloženom papirom za pečenje tako što ćeš je posuti ¼ badema i potom 10-tak minuta peći u zagrijanoj pećnici. Pečene kore potom ostavi da se ohlade.
  3. Ribiz operi, posuši i vilicom skini s peteljki pa ga pomiješaj s 2 žlice šećera. Sir promiksaj da ostane gladak, a zatim u nj primiješaj slatko vrhnje stučeno s preostale 2 žlice šećera i ribiz. Dobivenom kremom od sira nadjeni kore s bademima.
Možda vas zanima... Čokoladni cupcakes s crvenim ribizom Kolumne Možda vas zanima... Jednostavno i efektno: Košarice od lješnjaka s ribizlom Kolumne
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:00 23. Kolovoz 2022.

    Ribiz👍👍👍👍

  • amando 09:00 23. Kolovoz 2022.

    Ribiz mljac