Recepti 21. listopada 2022.

A što kažeš na to da Baileys muffini malo začine tvoj tulum?

Ovi su nas muffini opili! foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatko i žestoki alkohol jednostavno idu zajedno. Dobro, možda u nekim slasticama ipak bolje nego u nekim drugim, ali generalno volimo taj spoj! Još kad je u pitanju neki fini liker…

Slastice s alkoholom volimo tamo negdje još od prvog puta kad smo kušali Griotte. I to potajice, da ne znaju roditelji. Dobro, istina, tad nam možda nisu baš bile najfinija stvar na svijetu, jer to nije realno očekivati. Ali otad nadalje… Nije zato teško predvidjeti da bi ovi Baileys muffini mogli biti pravi hit. Jedini bi problem mogao biti odvojiti se od ovog slatkog likera ako ga voliš.

No, za dobar tulum sve se da preživjeti! A ono što bi te moglo nagovoriti da pristaneš iskoristiti ga u slatkišu koji ćeš podijeliti s drugima (pa nećeš valjda sve pojesti, ipak je to – šećer) jest činjenica da će ti ovi Baileys muffini priuštiti i stvarni okus Baileysa. Drugim riječima, stvarno se osjeti okus likera. Najbolje se osjeti dok su muffini još topli, pa nemoj propustiti taj dio.

Možda vas zanima... Voliš gin & tonic? Obožavat ćeš i ove čokoladne bombone Recepti

Naime, za razliku od ostalih recepata za kolače s alkoholom, gdje se obično u tijesto stavlja 3, 4 žlice alkohola, ovi Baileys muffini zahtijevaju čak ml likera! Pristaješ izdvojiti toliko? Za dobru stvar je…

Inače, proces nastajanja ovog irskog likera trajao je poprilično dugo. Glavni je sastojak irsko vrhnje, za koje proizvođači kažu da je „najkremastije od najkremastijeg“. Oko 200 milijuna litara irskog mlijeka potrebno je da bi se proizvelo oko 3,3 milijarde Baileys likera. Naravno, važan sastojak je i famozni irski whiskey i druga fina irska alkoholna pića. Ali samo najbolje od najboljeg!

 | Author: Pixabay foto: Pixabay

U Baileys idu i vanilija i čokolada, pa kad sve zbrojiš, nije ni čudo da je tako fin! I nije ni čudo da ga čuvaš i još uvijek razmišljaš hoćeš li ga iskoristiti za ovaj recept i jesu li Baileys muffini toga vrijedni… Nećemo te nagovarati, ali čini nam se da se isplati probati!

Baileys muffini

Sastojci:

  • 260 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice fine morske soli
  • 75 g komadića čokolade
  • 1 veliko jaje
  • 125 g granuliranog šećera
  • 120 g neslanog omekšanog maslaca
  • 180 g Baileysa
  • 80 ml mlijeka
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°Celzijusa (pećnica s ventilatorom 160°) i obloži kalup za muffine papirnatim ili silikonskim košaricama.
  2. Pomiješaj u jednoj posudi sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sol i komadiće čokolade.
  3. U drugoj posudi umuti jaje, šećer i mekani maslac dok ne postanu kremasti.
  4. U vrču pomiješaj Baileys, mlijeko i ekstrakt vanilije.
  5. Naizmjenično umiješaj mješavinu brašna i smjesu likera u umućena jaja i maslac.
  6. Podijeli tijesto u pripremljene kalupe za muffine; trebali bi biti puni oko ¾.
  7. Peci 20-25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  8. Pusti nakon pečenja da odstoji 5 minuta, pa prebaci na rešetku da se ohladi.

I ne zaboravi kušati dok su topli!

Kuhanje s vinom Možda vas zanima... Kako kuhati s vinom, pivom i žestokim pićima Špajza Možda vas zanima... Pokloni Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.