Recepti Tjestenina 07. rujna 2024.

ALFREDO PILETINA Ručak gotov za manje od pola sata

Piletina
15 MIN
32 MIN
4
SREDNJE
alfredo piletina, alfredo tjestenina
Alfredo piletina
foto: Dinner, then Dessert/Pinterest
Alfredo piletina savršeno je jelo za sve one koji ne vole provoditi puno vremena u kuhinji - ili ga jednostavno nemaju dovoljno... Ovaj recept vrlo je lako slijediti, a popularno jelo baš svaki put ispadne savršeno

Postupak kojim se priprema Alfredo piletina je vrlo jednostavan i brz. Piletina se preprži na tavi, zatim u tavi otopimo maslac, dodamo vrhnje za kuhanje, pustimo da provrije pa dodamo parmezan i miješamo dok se ne otopi, zatim umak spojimo s kuhanom tjesteninom i po vrhu posložimo narezana pileća prsa. 

Važna napomena - uvijek ostavi malo vode od kuhanja tjestenine pa po potrebi dodaj umaku kako bi bio kremast i prikladne gustoće.

alfredo piletina, alfredo tjestenina | Author: Dinner, then Dessert/Pinterest Alfredo piletina foto: Dinner, then Dessert/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Alfredo piletina
15 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Pileća prsa 2 kom
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Mlijeko 375 ml
  • Pileći temeljac 375 ml
  • Češnjak 2 režanj
  • Tjestenina 250 g
  • Vrhnje za kuhanje 125 ml
  • Parmezan 1 šalica
  • Listići svježeg peršina
Postupak
  1. U velikoj tavi zagrij ulje. Dodaj piletinu, posoli je i popapri. Prži je dok ne bude gotova (oko 10 minuta). Makni je sa strane, te je, kad se ohladi, nareži na trakice. 


  2. U tavu na kojoj se pržila piletina dodaj mlijeko, temeljac i češnjak. Posoli i popapri te pusti da kuha. Dodaj fettuccine i kuhaj ih od tri minute uz stalno miješanje. Zatim nastavi kuhati dok tjestenina ne bude al dente.


  3. Pomiješaj vrhnje i parmezan i zatim dodaj u umak i kuhajte dok se ne zgusne. 


  4. Odmah, dok je još vruće, na tanjur stavi prvo podlogu od rezanaca s umakom i na to položi narezani file piletine. Ukrasi peršinom. 


U originalu se za ovo jelo koriste fettuccine, no OK će biti i bilo koji deblji rezanci. Priznajemo, u nestašici željene vrste tjestenine, jeli smo Alfredo piletinu i s pennama, i bilo je jednako ukusno,

Imamo i recept za vegansku verziju Alfredo umaka...

Ne gasi ekran dok kuham

Veganski Alfredo umak
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Indijski oraščić 0,50 šalica
  • Kokosovo mlijeko 1 šalica
  • Sok od limuna 1 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • Sol 0,75 žličica
  • Češnjak u prahu 0,50 žličica
  • Luk u prahu 0,50 žličica
  • Tjestenina 225 g
  • Veganski maslac 1 žlica
  • Veganski parmezan 0,33 šalica
Postupak
  1. Namoči indijske oraščiće u kipućoj vodi 15 minuta. Ocijedi ih i isperi te ih dodaj u blender.


  2. Dok se indijski oraščići namaču, dodaj u blender kokosovo mlijeko, sok od limuna, papar, sol, češnjak u prahu i luk u prahu. Dodaj indijske oraščiće i blendaj dok ne postane vrlo glatko. 


  3. Ako planiraš poslužiti Alfredo umak s tjesteninom, zakuhaj veliku posudu vode i obilno je posoli. Kuhaj dok ne postane al dente, prema uputama na pakiranju, i ocijedi. U međuvremenu, u odvojenoj tavi na srednjoj vatri, otopi veganski maslac. Ulij kremasti umak i smanji vatru. Dodaj fino naribani veganski parmezan i miješaj dok se sir ne otopi. Drži umak toplim na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok tjestenina ne bude gotova.


  4. Kad je tjestenina gotova, isključi vatru i koristi hvataljke za stavljanje tjestenine izravno u tavu s umakom - bit će mokra od vode od tjestenine. Dodaj dodatnih 1/2 šalice vode od tjestenine u tavu i vrti tjesteninu hvataljkama dok se sve ne spoji. Kuhaj na laganoj vatri, često miješajući, dok tjestenina ne upije umak i postigne željenu gustoću, 1 do 2 minute. Možeš dodati još vode od tjestenine, po malo, za rjeđi umak.


  5. Posluži odmah s dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom. Umak će se prirodno odvojiti kako se hladi. Umak će se također zgusnuti kako se kuha. Ostatke tjestenine s umakom čuvaj u hladnjaku 3 do 4 dana. Dodaj kokosovo mlijeko, temeljac ili maslac kako bi razrijedio umak pri ponovnom zagrijavanju. Umak (bez tjestenine) čuvaj u hladnjaku do 5 dana. Pri ponovnom zagrijavanju, dodaj vodu ili temeljac kako bi ga razrijedio.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

240 kcal

12 %

MASTI

21,00 g

29 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

9,00 g

3 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Isprobaj i ove ukusne divote s piletinom...

Jamie Oliver - krepko varivo s piletinom Možda vas zanima... Recept Jamieja Olivera za odlično varivo s piletinom Recepti Popečci od piletine Možda vas zanima... Slasni popečci od piletine koje će svi obožavati Recepti Bosonoga kontesa Možda vas zanima... Imamo 5 genijalnih savjeta za najbolju piletinu ikad! Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.