Alfredo piletina savršeno je jelo za sve one koji ne vole provoditi puno vremena u kuhinji - ili ga jednostavno nemaju dovoljno... Ovaj recept vrlo je lako slijediti, a popularno jelo baš svaki put ispadne savršeno
Postupak kojim se priprema Alfredo piletina je vrlojednostavan i brz.Piletina se preprži na tavi, zatim u tavi otopimo maslac, dodamo vrhnje za kuhanje, pustimo da provrije pa dodamo parmezan i miješamo dok se ne otopi, zatim umak spojimo s kuhanom tjesteninom i po vrhu posložimo narezana pileća prsa.
Važna napomena - uvijek ostavi malo vode od kuhanja tjestenine pa po potrebi dodaj umaku kako bi bio kremast i prikladne gustoće.
Alfredo piletina
foto: Dinner, then Dessert/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Alfredo piletina
15 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Pileća prsa
2
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Mlijeko
375
ml
Pileći temeljac
375
ml
Češnjak
2
režanj
Tjestenina
250
g
Vrhnje za kuhanje
125
ml
Parmezan
1
šalica
Listići svježeg peršina
Postupak
U velikoj tavi zagrij ulje. Dodaj piletinu, posoli je i popapri. Prži je dok ne bude gotova (oko 10 minuta). Makni je sa strane, te je, kad se ohladi, nareži na trakice.
U tavu na kojoj se pržila piletina dodaj mlijeko, temeljac i češnjak. Posoli i popapri te pusti da kuha. Dodaj fettuccine i kuhaj ih od tri minute uz stalno miješanje. Zatim nastavi kuhati dok tjestenina ne bude al dente.
Pomiješaj vrhnje i parmezan i zatim dodaj u umak i kuhajte dok se ne zgusne.
Odmah, dok je još vruće, na tanjur stavi prvo podlogu od rezanaca s umakom i na to položi narezani file piletine. Ukrasi peršinom.
U originalu se za ovo jelo koriste fettuccine, no OK će biti i bilo koji deblji rezanci. Priznajemo, u nestašici željene vrste tjestenine, jeli smo Alfredo piletinu i s pennama, i bilo je jednako ukusno,
Imamo i recept za vegansku verziju Alfredo umaka...
Ne gasi ekran dok kuham
Veganski Alfredo umak
25 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
Indijski oraščić
0,50
šalica
Kokosovo mlijeko
1
šalica
Sok od limuna
1
žlica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Sol
0,75
žličica
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Luk u prahu
0,50
žličica
Tjestenina
225
g
Veganski maslac
1
žlica
Veganski parmezan
0,33
šalica
Postupak
Namoči indijske oraščiće u kipućoj vodi 15 minuta. Ocijedi ih i isperi te ih dodaj u blender.
Dok se indijski oraščići namaču, dodaj u blender kokosovo mlijeko, sok od limuna, papar, sol, češnjak u prahu i luk u prahu. Dodaj indijske oraščiće i blendaj dok ne postane vrlo glatko.
Ako planiraš poslužiti Alfredo umak s tjesteninom, zakuhaj veliku posudu vode i obilno je posoli. Kuhaj dok ne postane al dente, prema uputama na pakiranju, i ocijedi. U međuvremenu, u odvojenoj tavi na srednjoj vatri, otopi veganski maslac. Ulij kremasti umak i smanji vatru. Dodaj fino naribani veganski parmezan i miješaj dok se sir ne otopi. Drži umak toplim na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok tjestenina ne bude gotova.
Kad je tjestenina gotova, isključi vatru i koristi hvataljke za stavljanje tjestenine izravno u tavu s umakom - bit će mokra od vode od tjestenine. Dodaj dodatnih 1/2 šalice vode od tjestenine u tavu i vrti tjesteninu hvataljkama dok se sve ne spoji. Kuhaj na laganoj vatri, često miješajući, dok tjestenina ne upije umak i postigne željenu gustoću, 1 do 2 minute. Možeš dodati još vode od tjestenine, po malo, za rjeđi umak.
Posluži odmah s dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom. Umak će se prirodno odvojiti kako se hladi. Umak će se također zgusnuti kako se kuha. Ostatke tjestenine s umakom čuvaj u hladnjaku 3 do 4 dana. Dodaj kokosovo mlijeko, temeljac ili maslac kako bi razrijedio umak pri ponovnom zagrijavanju. Umak (bez tjestenine) čuvaj u hladnjaku do 5 dana. Pri ponovnom zagrijavanju, dodaj vodu ili temeljac kako bi ga razrijedio.