Recepti 01. rujna 2022.

Domaći liker od bresaka – zadrži čaroliju ljetnih okusa cijele godine

Liker od breskvi
Naš je favorit voćni liker koji se dobiva namakanjem breskvi u bilo kojem alkoholu kao bazi i dodavanjem šećera u smjesu foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto donosi obilje svježih breskvi, ali nažalost ne traju dugo – osim ako ne napraviš liker, kompot ili marmeladu od njih. Naš je favorit, definitivno, voćni liker koji se dobiva namakanjem breskvi u bilo kojem alkoholu (imamo dvije opcije) kao bazi i dodavanjem šećera u smjesu.

Unaprijed planiraj ovaj recept, jer je potrebno vrijeme da se namače i odstoji kako bi se razvio savršen okus. Jednom napravljen, ovaj recept zadržava najbolji okus i boju bresaka tijekom cijele godine.

Ono što nas posebno veseli jest činjenica da su za ovaj liker dobre sve breskve, a možeš koristiti i smrznute, ali svakako ih prvo odmrzni prije nego počneš. Možeš koristiti votku ili rum; i dok je rum malo slađi, ali bogatijeg okusa, votka više ističe okus breskve. Bilo koji izbor je zapravo dobar.

Možda vas zanima... Savršen pelinkovac: Kako napraviti liker od pelina? Recepti

Sastojci:

  • 1 kg bresaka
  • 2 l rakija
  • 300 g šećera
  • štapić vanilije

Priprema:

  1. Izmiješaj rakiju, štapić vanilije i šećer pa dodaj breskvama narezanim na kockice. Nalij u boce i dobro zatvori.
  2. Ostavi na suncu 6 tjedana. Nakon svakog tjedna bocu protresi. Na kraju procijedi kroz gustu gazu i nalij u manje boce.
Možda vas zanima... Slatka večer uz liker od bijele čokolade Recepti

Savjet više:

Liker od breskve može se piti sam ili koristiti u raznim koktelima. Također je popularan sastojak slastica, poput pudinga i sladoleda pa slobodno testiraj svoju kreativnost i dodaj malo aroma bresaka u omiljene kolače.

Na kraju, izvrstan je i sam po sebi, a zbog svoje slatkoće najbolje ga je poslužiti ohlađenog!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 08:47 02. Rujan 2022.

    Odlican🍸