Recepti Salata 22. kolovoza 2025.

Piletina, breskve, kukuruz... Ovaj spoj slatkog i slanog u salati ćeš obožavati

Salata
15 MIN
18 MIN
4
JEDNOSTAVNO
salata od piletine i bresaka
Salata od piletine i bresaka
foto: Never Not Hungry/Pinterest
Breskve, avokado i kukuruz u društvu piletine marinirane u ružmarinu i majčinoj dušici. I da, kruna svega je kremasti balzamični preljev. Isprobaj ovaj neobičan, ali jako ukusan recept!

Teško je ovu salatu od piletine i bresaka nazvati samo “ljetnom”. Istina, breskve su zvijezde i najlakše ih je pronaći od lipnja do kolovoza, ali kombinacija okusa toliko je dobra da bi je bilo šteta spremati samo tri mjeseca godišnje.

Ukratko, iskoristi sezonsko voće kad ga ima, a ostatak godine slobodno zamijeni drugim sočnim favoritima.

Marinada koja mijenja sve

Piletina u ovoj salati nije usputni dodatak. Marinirana u sojinom umaku, maslinovu ulju, medu, češnjaku i svježim začinima, ona podiže cijelo jelo.

A kukuruz možeš peći istodobno na roštilju i dobit ćeš onaj lagano dimljeni okus koji salati daje dodatnu dimenziju. Bilo da je serviraš kao lagani glavni obrok ili zvijezdu ljetne večere s prijateljima, ova kombinacija uvijek prolazi. Recept za salatu od piletine i bresaka je u nastavku!

salata od piletine i bresaka | Author: Never Not Hungry/Pinterest Salata od piletine i bresaka foto: Never Not Hungry/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Salata s piletinom, breskvama i ružmarinom
15 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Za salatu
Sastojci
  • Soja umak 3 žlica
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Med 1 žlica
  • Svježi ružmarin 1 žlica
  • Svježa majčina dušica 1 žlica
  • Češnjak 3 režanj
  • Pileći zabatak - otkošteni 680 g
  • Kukuruz 2 kom
  • Panceta 6 kriška
  • Rimska salata 1 kom
  • Breskva 2 kom
  • Avokado 1 kom
  • Crveni luk 0,50 kom
Postupak
  1. U maloj zdjeli pomiješaj soja umak, 2 žlice maslinovog ulja, med, nasjeckane ružmarin, majčinu dušicu i češnjak; začini solju i paprom po ukusu.


  2. U velikoj vrećici sa zatvaračem ili zdjeli sjedini piletinu i marinadu. Ostavi najmanje 2 sata u hladnjaku, povremeno okrećući. Ocijedi piletinu iz marinade.


  3. Zagrij roštilj na srednje jaku vatru.


  4. Piletinu premaži preostalom žlicom maslinova ulja, začini solju i paprom. Stavi piletinu i kukuruz na roštilj i peci, povremeno okrećući, dok piletina nije potpuno pečena (unutarnja temperatura 74 °C), a kukuruz lagano pougljen i mekan, oko 10 minuta. Pusti da se ohladi, zatim odreži zrna kukuruza s klipa.


  5. U velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri isprži pancetu dok ne postane zlatna i hrskava, 6–8 minuta. Ocijedi višak masnoće i prebaci pancetu na tanjur obložen papirnatim ubrusom.


  6. Složi salatu: u veliku zdjelu stavi nasjeckanu salatu, dodaj piletinu, kukuruz, pancetu, narezane breskve, avokado i crveni luk. Prelij kremastim dressingom i lagano promiješaj. Posluži odmah.


Za kremasti balzamični dressing
Sastojci
  • Majoneza 0,50 šalica
  • Balzamični ocat 1,50 žlica
  • Med 1 žlica
  • Dijon senf 1 žlica
  • Bosiljak 1 žličica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. U maloj zdjeli umuti majonezu, balzamični ocat, med, Dijon senf, sušeni bosiljak i 1–2 žlice vode. Začini solju i paprom po ukusu.


Za dodatnu hrskavost ubaci tostirane pinjole, suncokretove sjemenke ili nasjeckane tostirane orahe.

Imamo još puno superslasnih ideja za ljetne salate...

epska ljetna salata Možda vas zanima... Epska ljetna salata: fina, zasitna i brzo gotova Recepti salata od tikvica i badema Možda vas zanima... Ljetna salata od sirovih tikvica, badema i sira Recepti Salata s kozicama Možda vas zanima... Bolje ne može: Sočna ljetna salata s kozicama Recepti lubenica i feta Možda vas zanima... Ljetna salata od lubenice i kozjeg sira puna okusa Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.