Breskve, avokado i kukuruz u društvu piletine marinirane u ružmarinu i majčinoj dušici. I da, kruna svega je kremasti balzamični preljev. Isprobaj ovaj neobičan, ali jako ukusan recept!
Teško je ovu salatuod piletine i bresaka nazvati samo “ljetnom”. Istina, breskve su zvijezde i najlakše ih je pronaći od lipnja do kolovoza, ali kombinacija okusa toliko je dobra da bi je bilo šteta spremati samo tri mjeseca godišnje.
Ukratko, iskoristi sezonsko voće kad ga ima, a ostatak godine slobodno zamijeni drugim sočnim favoritima.
Marinada koja mijenja sve
Piletina u ovoj salati nije usputni dodatak. Marinirana u sojinom umaku, maslinovu ulju, medu, češnjaku i svježim začinima, ona podiže cijelo jelo.
A kukuruz možeš peći istodobno na roštilju i dobit ćeš onaj lagano dimljeni okus koji salati daje dodatnu dimenziju. Bilo da je serviraš kao lagani glavni obrok ili zvijezdu ljetne večere s prijateljima, ova kombinacija uvijek prolazi. Recept za salatu od piletine i bresaka je u nastavku!
Salata od piletine i bresaka
foto: Never Not Hungry/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Salata s piletinom, breskvama i ružmarinom
15 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Za salatu
Sastojci
Soja umak
3
žlica
Maslinovo ulje
3
žlica
Med
1
žlica
Svježi ružmarin
1
žlica
Svježa majčina dušica
1
žlica
Češnjak
3
režanj
Pileći zabatak - otkošteni
680
g
Kukuruz
2
kom
Panceta
6
kriška
Rimska salata
1
kom
Breskva
2
kom
Avokado
1
kom
Crveni luk
0,50
kom
Postupak
U maloj zdjeli pomiješaj soja umak, 2 žlice maslinovog ulja, med, nasjeckane ružmarin, majčinu dušicu i češnjak; začini solju i paprom po ukusu.
U velikoj vrećici sa zatvaračem ili zdjeli sjedini piletinu i marinadu. Ostavi najmanje 2 sata u hladnjaku, povremeno okrećući. Ocijedi piletinu iz marinade.
Zagrij roštilj na srednje jaku vatru.
Piletinu premaži preostalom žlicom maslinova ulja, začini solju i paprom. Stavi piletinu i kukuruz na roštilj i peci, povremeno okrećući, dok piletina nije potpuno pečena (unutarnja temperatura 74 °C), a kukuruz lagano pougljen i mekan, oko 10 minuta. Pusti da se ohladi, zatim odreži zrna kukuruza s klipa.
U velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri isprži pancetu dok ne postane zlatna i hrskava, 6–8 minuta. Ocijedi višak masnoće i prebaci pancetu na tanjur obložen papirnatim ubrusom.
Složi salatu: u veliku zdjelu stavi nasjeckanu salatu, dodaj piletinu, kukuruz, pancetu, narezane breskve, avokado i crveni luk. Prelij kremastim dressingom i lagano promiješaj. Posluži odmah.
Za kremasti balzamični dressing
Sastojci
Majoneza
0,50
šalica
Balzamični ocat
1,50
žlica
Med
1
žlica
Dijon senf
1
žlica
Bosiljak
1
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
U maloj zdjeli umuti majonezu, balzamični ocat, med, Dijon senf, sušeni bosiljak i 1–2 žlice vode. Začini solju i paprom po ukusu.
Za dodatnu hrskavost ubaci tostirane pinjole, suncokretove sjemenke ili nasjeckane tostirane orahe.
Imamo još puno superslasnih ideja za ljetne salate...