Pripremi prefinu i zasitnu šarenu salatu za samo 10 minuta i uživaj u raskoši okusa. Epska ljetna salata je sve što ti treba ovoga ljeta - donosimo recept!
Salate su jedna od onih malih kulinarskih čarolija -uzmeš šaku povrća, par zrelih plodova, malo začina i u trenu imaš jelo koje hrani i oči i nepce. U drevnim kulturama bile su simbol zdravlja i obilja, a danas su nezamjenjiv dio svakog stola, pogotovo kad krenu topli dani.
Takozvana epska ljetna salata savršeno spaja jednostavnost pripreme s bogatstvom okusa. Nema kuhanja, nema kompliciranja – samo slaganje svježih, šarenih sastojaka u zdjeli.
Ova epska ljetna salata ima sve što ljeto nudi: sočne rajčice, slatki mango koji daje egzotičnu notu, hrskave rotkvice, kremasti avokado i fetu koja sve fino zaokruži. Crni grah i špinat epsku ljetno salatu čine zasitnom, a preljev s limetom, medom i začinskim biljem zaslužni su za dozu svježine.
Epska ljetna salata odlično će pasati uz roštilj, na pikniku, na obiteljskom ručku... i svi će tražiti repete. Posebna draž epske ljetne salate je u tome što se može prilagoditi - koristi ono što imaš pri ruci ili što ti se taj dan smiješi s tržnice.
Tajna je u kombinaciji boja, tekstura i mirisa koji zajedno čine pravo malo ljetno remek (d)jelo.
Epska ljetna salata
foto: Green Kitchen Stories/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Epska ljetna salata
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
SALATA
Sastojci
Crni grah (iz konzerve)
400
g
Mladi špinat
2
šalica
Rajčica
500
g
Krastavac
0,50
kom
Mango
1
kom
Ljubičasti luk
1
kom
Rotkvice
8
kom
Avokado
2
kom
Feta sir
100
g
Svježe začinsko bilje
Postupak
Na veliki pladanj rasporedi ocijeđeni crni grah i grubo nasjeckani špinat. Dodaj rajčice narezane na veće komade, krastavac prepolovljen po dužini, očišćen od sjemenki i narezan ukoso, mango narezan na komade, tanko narezane luk i rotkvice pa sve lagano izmiješaj rukama.
Na vrh složi narezani avokado, izmrvljenu fetu i listiće začinskog bilja (sačuvane od pripreme preljeva). Posluži s preljevom sa strane.
PRELJEV
Sastojci
Metvica
1
svežanj
Korijander
1
svežanj
Svježi bosiljak
1
svežanj
Chili papričica
1
kom
Češnjak
1
režanj
Maslinovo ulje
100
ml
Bijeli vinski ocat
2
žlica
Med
2
žličica
Postupak
Pripremi preljev tako da sve sastojke staviš u sjeckalicu i usitniš dok ne dobiješ glatku smjesu.
Nekoliko listića svježeg začinskog bilja sačuvaj za dekoraciju.
Preljev možeš pripremiti dan ranije i čuvati u hladnjaku.