Recepti Salata 10. lipnja 2025.

Mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem

Salata
20 MIN
25 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem
foto: @reciperunner Pinterest
Topla ili hladna, ova mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem obožava roštilj, druženja i pripremu unaprijed

Ako tražiš salatu koja je više od priloga, ovo je recept za tebe. Ova mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem kombinira kus-kus i bogatstvo pečenog povrća s kremastim preljevom od fete, bosiljka i limuna. Idealna je za pripremu unaprijed, posluživanje na sobnoj temperaturi i sjajno funkcionira kao lagani ručak, zdrava večera ili dodatak uz roštilj.

Kus-kus savršeno upija sve fine okuse

Kus-kus je savršen upijač okusa, a kad ga spojiš sa zapečenim paprikama, tikvicama, lukom i gljivama s grilla, rezultat je šarena zdjela puna tekstura i aroma.

Preljev u kojem je glavni sastojak feta sir daje kremoznost i pikantnu svježinu koja sve povezuje u skladnu cjelinu. Ako nemaš sve povrće s popisa, slobodno ubaci rajčice (pečene ili svježe), patlidžan ili šparoge, a kus-kus možeš zamijeniti orzo tjesteninom ili kvinojom.

Mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem | Author: KamranAydinov/Freepik Supermoć kus-kusa je da sjajno upija okuse! foto: KamranAydinov/Freepik

Ne gasi ekran dok kuham

Mediteranska salata s kus-kusom
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kus-kus 1 šalica
  • Tikvice 1 kom
  • Butternut bundeva 1 kom
  • Crvena paprika 1 kom
  • Poblano paprika 1 kom
  • Crveni luk 1 kom
  • Gljive 225 g
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Dijon senf 1 žličica
  • Češnjak u prahu 0,50 žličica
  • Luk u prahu 0,50 žličica
  • Feta sir 0,25 šalica
  • Listići svježeg bosiljka 0,25 šalica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. U srednjem loncu zakuhaj 1 i pol šalicu vode sa 1/4 žličice soli. Dodaj kus-kus, smanji vatru na nisku i poklopi. Kuhaj 12 minuta, zatim ugasi vatru i ostavi poklopac lagano odškrinut kako bi para izašla dok pripremaš ostatak salate.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj povrće narezano na ploške, poškropi maslinovim uljem te začini žličicom soli i 1/4 žličice papra. Dobro promiješaj da se sve ravnomjerno obloži.


  3. Zagrij roštilj ili grill tavu na srednje jaku vatru i premaži rešetke uljem. Rasporedi povrće u jednom sloju. Peci oko 10 minuta, povremeno okrećući, dok povrće ne postane meko i dobije lijepe tragove grilla. Makni s roštilja i ostavi da se malo ohladi.


  4. U blender ili procesor dodaj maslinovo ulje, limunov sok, senf, češnjak i luk u prahu, usitnjenu fetu, grubo nasjeckan bosiljak, vodu, sol i papar. Miksaj dok ne dobiješ kremasti preljev.


  5. Kad se povrće dovoljno ohladi, nareži ga na veličine zalogaja. U velikoj zdjeli pomiješaj pečeno povrće, kus-kus i preljev. Nježno promiješaj da se sastojci ravnomjerno oblože.


  6. Salata se može poslužiti topla, na sobnoj temperaturi ili hladna — svaka verzija je odlična.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

212 kcal

10 %

MASTI

1,00 g

1 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

36,00 g

13 %

PROTEINI

8,50 g

17 %

Dodaj proteine: Grilana piletina, kozice ili slanutak pretvaraju ovu salatu u glavno jelo!

 Osvježi se (i zasiti) i ovim salatama!

Salata od tjestenine Možda vas zanima... Tajni sastojak koji salatu od tjestenine čini savršenom Špajza bruschetta pasta salad Možda vas zanima... Slasni Mediteran - bruschetta salata s tjesteninom Recepti krumpir salata Možda vas zanima... Salata od hrskavog pečenog krumpira s tzatziki umakom Recepti mary berry, topla salata od piletine Možda vas zanima... Mary Berry ima top recept za toplu salatu od piletine Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.