Topla ili hladna, ova mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem obožava roštilj, druženja i pripremu unaprijed
Ako tražiš salatu koja je više od priloga, ovo je recept za tebe. Ova mediteranska salata s kus-kusom i pečenim povrćem kombinira kus-kus i bogatstvo pečenog povrća s kremastim preljevom od fete, bosiljka i limuna. Idealna je za pripremu unaprijed, posluživanje na sobnoj temperaturi i sjajno funkcionira kao lagani ručak, zdrava večera ili dodatak uz roštilj.
Kus-kus savršeno upija sve fine okuse
Kus-kus je savršen upijač okusa, a kad ga spojiš sa zapečenim paprikama, tikvicama, lukom i gljivama s grilla, rezultat je šarena zdjela puna tekstura i aroma.
Preljev u kojem je glavni sastojak feta sir daje kremoznost i pikantnu svježinu koja sve povezuje u skladnu cjelinu. Ako nemaš sve povrće s popisa, slobodno ubaci rajčice (pečene ili svježe), patlidžan ili šparoge, a kus-kus možeš zamijeniti orzo tjesteninom ili kvinojom.
Supermoć kus-kusa je da sjajno upija okuse!
foto: KamranAydinov/Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Mediteranska salata s kus-kusom
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kus-kus
1
šalica
Tikvice
1
kom
Butternut bundeva
1
kom
Crvena paprika
1
kom
Poblano paprika
1
kom
Crveni luk
1
kom
Gljive
225
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Sok od limuna
2
žlica
Dijon senf
1
žličica
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Luk u prahu
0,50
žličica
Feta sir
0,25
šalica
Listići svježeg bosiljka
0,25
šalica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
U srednjem loncu zakuhaj 1 i pol šalicu vode sa 1/4 žličice soli. Dodaj kus-kus, smanji vatru na nisku i poklopi. Kuhaj 12 minuta, zatim ugasi vatru i ostavi poklopac lagano odškrinut kako bi para izašla dok pripremaš ostatak salate.
U velikoj zdjeli pomiješaj povrće narezano na ploške, poškropi maslinovim uljem te začini žličicom soli i 1/4 žličice papra. Dobro promiješaj da se sve ravnomjerno obloži.
Zagrij roštilj ili grill tavu na srednje jaku vatru i premaži rešetke uljem. Rasporedi povrće u jednom sloju. Peci oko 10 minuta, povremeno okrećući, dok povrće ne postane meko i dobije lijepe tragove grilla. Makni s roštilja i ostavi da se malo ohladi.
U blender ili procesor dodaj maslinovo ulje, limunov sok, senf, češnjak i luk u prahu, usitnjenu fetu, grubo nasjeckan bosiljak, vodu, sol i papar. Miksaj dok ne dobiješ kremasti preljev.
Kad se povrće dovoljno ohladi, nareži ga na veličine zalogaja. U velikoj zdjeli pomiješaj pečeno povrće, kus-kus i preljev. Nježno promiješaj da se sastojci ravnomjerno oblože.
Salata se može poslužiti topla, na sobnoj temperaturi ili hladna — svaka verzija je odlična.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
212 kcal
10 %
MASTI
1,00 g
1 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
36,00 g
13 %
PROTEINI
8,50 g
17 %
Dodaj proteine: Grilana piletina, kozice ili slanutak pretvaraju ovu salatu u glavno jelo!