Postoji neka čudna nepravda vezana uz salatu od tjestenine. U teoriji, sve zvuči savršeno – tjestenina, kremasti preljev, malo povrća, možda čak i nešto hrskavo.
U praksi? Često je siva zona tanjura, nešto što uzmeš reda radi. I zaboraviš da si jeo. Ali ova salata može postati hit stola, i to samo zbog jednog neočekivanog dodatka koji mijenja sve.
Tajna je u soku – doslovno
Ne moraš izmišljati novu recepturu. Samo napravi ono što inače radiš, ali kad dođe red na preljev, dodaj žlicu ili dvije tekućine od kiselih krastavaca. To je to. Nema čarobne formule – samo ona dosadna tekućina iz staklenke koju bismo inače prolili.
Zašto djeluje? Zato što kiseli sok razbija masnoću majoneze, dodaje laganu kiselost i svježinu i budi sve okuse koje bi majoneza inače ugušila.
I ne, neće sve "mirisati na krastavce". Ako pravilno doziraš, nitko neće znati što si točno dodao – samo će reći da je salata "nekako... bolja". Dodaje se direktno u dresing, uz majonezu i senf, a količina ovisi o ukusu, obično je dovoljno 1 do 2 žlice na količinu od 250 g tjestenine.
Sok iz kiselih krastavaca tvoj je novi tajni sastojak
I tekstura je itekako važna
Loša salata od tjestenine nije samo stvar okusa – nego i osjećaja "pod zubima". Prekuhana tjestenina, mlitava paprika, suhi preljev – to ne želiš. Umjesto toga, biraj tjesteninu koja ima čvrstinu i udubine da zadrži preljev. Makaroni su klasik, ali dobre će biti i penne ili fusilli.
Povrće mora biti hrskavo – crvena paprika, mladi luk, celer ili kukuruz, sve što dodaje kontrast. I ne zaboravi ključni trik: polovicu preljeva dodaj odmah nakon što skuhaš tjesteninu (topla tjestenina upija sve), a ostatak tek prije serviranja. Tako dobivaš kremastost, a salata ostaje svježa.
Slatko + kiselo = savršen balans
Ako želiš da tvoja salata od tjestenine ima ono nešto, dodaj sitno nasjeckani ananas. Da, ozbiljno. Njegova slatkoća savršeno balansira s blago kiselim preljevom, pogotovo kad je salata na tanjuru uz pečenu piletinu, burger ili roštiljano povrće.
Ako ti ananas nikako nije po volji, slobodno ga preskoči, ali pokušaj s nečim što će iznenaditi: nasitno nasjeckanim jabukama, malo senfa, prstohvatom curryja ili čilijem ako voliš pikantno.
Ananas savršeno funkcionira u salati
Ova verzija salate može stajati rame uz rame s glavnim jelom – i u nekim slučajevima ukrasti mu show. Ide uz sve: meso, ribu, tofu, piknik, roštilj, nedjeljni ručak, pa čak može poslužiti i kao brzinski obrok.
Salatu možeš napraviti dan unaprijed – čak će biti bolja jer će se svi okusi povezati. Samo je izvadi iz hladnjaka pola sata prije posluživanja i dodaj još žlicu-dvije svježeg preljeva ako je potrebno.
Pašta i mašta... Klikni i uživaj!