gastro postao
S ovim ćete jelom imati pune ruke posla, ali trud će vam se isplatiti jer su ove okruglice od riže i mesa fantastične
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1033
Potrebno vam je
- 440 g riža, polirana (ili brašno )
- 1 kom jaje kokošje
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 50 g parmezan
- 1 kom sušeni vrganji
- 1 žlica ulje maslinovo
- 1 kom luk ,crveni
- 125 g mljevena junetina
- 2 kom pršut
- 2 žlica pasirana rajčica (passata)
- 100 ml vino bijelo
- 0.50 mala žlica majčina dušica
- 3 žlica peršin, list
- pšenično brašno, bijelo
- krušne mrvice
Priprema
- Kuhajte rižu kratkog zrna u kipućoj slanoj vodi 20 minuta, dok ne omekša. Ocijedite je bez ispiranja i ohladite. Stavite je u veliku zdjelu i umiješajte jaje, žumanjak i parmezan. Miješajte dok se riža ne počne lijepiti. Pokrijte i odložite.
- Mesni umak: namačite vrganj u vrućoj vodi 10 minuta dok ne omekša, ocijedite ga i sitno nasjeckajte.
- Zagrijte ulje u tavi. Pristavite gljivu i luk, pirjajte 2-3 minute dok ne omekšaju. Dodajte meso i pirjajte, uz miješanje, 2-3 minute dok ne potamni. Dodajte pršut, pastu od rajčice, vino, suhe listiće majčine dušice i papra po ukusu. Pirjajte uz miješanje 5 minuta, odnosno dok ne ispari sva tekućina. Umiješajte peršin i odložite da se ohladi.
- Mokrim rukama oblikujte smjesu od riže u 10 kugli. Ponovo namočite ruke, prepolovite kugle i stavite 3 vrhom pune žličice mesnog umaka u središte svake od njih. Ponovo oblikujte kugle kako biste obujmili punjenje; uvaljajte u brašno, umućeno jaje i krušne mrvice. Ostavite hladiti 1 sat.
- Pržite krokete u ulju, po par odjednom , oko 3-4 minute ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Ocijedite ih na papirnatim ubrusima i stavite na toplo dok pečete ostale.