Recepti 13. listopada 2014.

Arancini

gastro postao gastro.24sata.hr
S ovim ćete jelom imati pune ruke posla, ali trud će vam se isplatiti jer su ove okruglice od riže i mesa fantastične

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 2

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1033

Potrebno vam je

  • 440 g riža, polirana (ili brašno )
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 50 g parmezan
  • 1 kom sušeni vrganji
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 125 g mljevena junetina
  • 2 kom pršut
  • 2 žlica pasirana rajčica (passata)
  • 100 ml vino bijelo
  • 0.50 mala žlica majčina dušica
  • 3 žlica peršin, list
  • pšenično brašno, bijelo
  • krušne mrvice

Priprema

  1. Kuhajte rižu kratkog zrna u kipućoj slanoj vodi 20 minuta, dok ne omekša. Ocijedite je bez ispiranja i ohladite. Stavite je u veliku zdjelu i umiješajte jaje, žumanjak i parmezan. Miješajte dok se riža ne počne lijepiti. Pokrijte i odložite.
  2. Mesni umak: namačite vrganj u vrućoj vodi 10 minuta dok ne omekša, ocijedite ga i sitno nasjeckajte.
  3. Zagrijte ulje u tavi. Pristavite gljivu i luk, pirjajte 2-3 minute dok ne omekšaju. Dodajte meso i pirjajte, uz miješanje, 2-3 minute dok ne potamni. Dodajte pršut, pastu od rajčice, vino, suhe listiće majčine dušice i papra po ukusu. Pirjajte uz miješanje 5 minuta, odnosno dok ne ispari sva tekućina. Umiješajte peršin i odložite da se ohladi.
  4. Mokrim rukama oblikujte smjesu od riže u 10 kugli. Ponovo namočite ruke, prepolovite kugle i stavite 3 vrhom pune žličice mesnog umaka u središte svake od njih. Ponovo oblikujte kugle kako biste obujmili punjenje; uvaljajte u brašno, umućeno jaje i krušne mrvice. Ostavite hladiti 1 sat.
  5. Pržite krokete u ulju, po par odjednom , oko 3-4 minute ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  6. Ocijedite ih na papirnatim ubrusima i stavite na toplo dok pečete ostale.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.