Ove aromatične jabuke nemaju puno sastojaka, no vrlo su ukusne. Mogu se poslužiti samostalno, ali i uz druge deserte, sladoled, orašaste plodove, zobenu kašu...
Jede ti se nešto slatko, što je brzo gotovo i jako je, baš jako fino? Imamo rješenje za tebe – recept za ove pržene, odnosno dinstane jabuke koje možeš jesti samostalno, ali i kao dodatak uz druge deserte. Ovo jelo je i odlično rješenje ako imaš kod kuće jabuke koje već dugo stoje i više ti se ne jedu svježe.
Za ovaj recept obavezno oguli jabuke – svi znamo da je kora dobra i da se ispod nje krije najviše vitamina i minerala, no u ovom jelu jednostavno kora neće dobro funkcionirati. Također, možeš se i poigrati sa začinima – neke zamijeniti, nekima povećati ili smanjiti količinu jer ovaj recept lako je prilagoditi vlastitom ukusu.
Navedena količina predviđena je za 2 osobe, a za pripremu će ti trebati samo 20 minuta. Oprez za one koji su na dijeti – jedna porcija ima čak 575 kalorija!!!!
Jabuke
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Aromatične pečene jabuke
5 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Jabuka
5
kom
Maslac
0,25
šalica
Smeđi šećer
0,25
šalica
Šećer
0,25
šalica
Cimet
1
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sok od limuna
Postupak
Oguli jabuke, makni sredinu i nareži ih na kriške. Možeš na oguljene i narezane jabuke nakapati malo limuna kako ne bi oksidirale (posmeđile).
Zagrij tavu na srednjoj vatri, rastopi na njoj maslac. Dodaj smeđi šećer, bijeli šećer, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije, sve dobro promiješaj.
Dodaj jabuke, sve dobro promiješaj s ostalim sastojcima. Pusti da se jabuke lagano dinstaju oko 15 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
Posluži toplo sa sladoledom i/ili nasjeckanim orašastim plodovima ili pak uz neki desert koji ti je ostao od ranije pa ga želiš osvježiti, a možeš i za doručak uz zobenu kašu. Ukusno je i samo.
Ako ti slučajno ostane ovih jabuka (u što iskreno sumnjamo, s obzirom na to kako su fine) – možeš ih čuvati pokrivene u hladnjakudo 3 dana.