Kaiserschmarrn s umakom od jabuke
Austrijska palačinka ili Kaiserschmarrn tradicionalno je jelo koje su mnogi od vas sigurno jeli kada su bili mali. Ako niste ovo probali, sada je izvrsno vrijeme zato! Kaiserschmarrn je jedno od najpoznatijih slatkih jela Austrije, a neki ga zovu još i "carskim drobljencom."
Sastojci za 4 palačinke:
- 30 grama grožđica
- 2 i pol žlice ruma
- 3 jaja (potrebno je odvojiti bjelanjak i žumanjak)
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
- 50 grama šećera
- 1/2 žličice soli
- 130 grama brašna
- 250 mililitara mlijeka
- 1 žlica rastopljenog maslaca za palačinku
- 1 žlica maslaca za pečenje
Priprema:
- Stavi grožđice u rum i ostavi ih u njemu pola sata.
- Umuti 3 žumanjka, sol, ekstrakt vanilije i šećer električnim mikserom, a zatim polako dodaj brašno i mlijeko. Na kraju dodaj rastopljeni maslac.
- U drugoj zdjeli umuti 3 bjelanjka dok ne postanu lagano kruti i polako ih dodaj u prvu smjesu i promiješaj da se sve sjedini. Na kraju dodaj namočene grožđice.
- U tavi rastopi komad maslaca, a zatim dodaj tijesto. Neka bude otprilike 1 centimetar debljine.
- Peci s obje strane na laganoj vatri dok palačinka ne postane zlatno smeđa.
- Češće provjeravaj da donja strana ne izgori.
- Kad tijesto porumeni s obje strane, drvenom kuhačom rastrgaj palačinku na komade i peci ju još malo.
- Stavi na tanjur i posluži s umakom od jabuke. Dobar tek!
Sastojci za umak od jabuke:
- 10 srednje velikih, oguljenih, nasjeckanih jabuka
- 250 mililitara vode
- 120 mililitara čistog javorovog sirupa ili 100 grama smeđeg šećera
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Priprema:
- U posudu stavi vodu i jabuke. Zagrij ih do vrenja na srednjoj vatri, a zatim smanji vatru i pusti da se jabuke pirjaju nepokrivene te ih povremeno promiješaj dok ne omekšaju.
- Pomoću drobilice za krumpir izmrvi jabuke do željene konzistencije.
- Umiješaj javorov sirup ili šećer i začine.
Čips od jabuke
Ovaj jednostavan recept utažit će tvoju želju za grickanjem. On ti donosi sve ono najbolje od čipsa, ali bez dodatnih aditiva, šećera i ostalih dodataka koje možeš pronaći proizvodima iz trgovine.
Sastojci:
- 2 jabuke
- maslac
- cimet
- vanilin šećer
Priprema:
- Zagrij aparat za waffle i premaži otopljenim maslacem. Posluži se silikonskim kistom koji dobro podnosi vrućinu.
- U posudici sa strane pomiješaj vanilin šećer i malo cimeta pa tom mješavinom premaži jabuke koje si prethodno nasjeckala na ploške. Šećer će pomoći da se jabuke karameliziraju pa će one postati još slađe i ukusnije. Želiš li pak uživati u potpuno zdravoj grickalici, preskoči ovaj korak.
- Rasporedi ploške jabuke po površini aparata i zatvori. Peci minutu do dvije uz povremeno provjeravanje kako grickalica ne bi zagorjela.
- Ako nemaš aparat za waffle jabuke koju si nasjeckala na tanke ploške stavi na lim za pečenje na koji si prethodno stavila papir za pečenje. Premaži ih cimetom i stavi peći na 120 stupnjeva.
- Peci ih dva sata. Nakon što prođe prvi sat provjeri ih i preokreni. Nakon toga provjeravaj ih svakih 30 minuta kako ne bi izgorjele. Kada ti se čini da su dovoljno hrskave, onako kako ti želiš, izvadi ih van. Dobar tek!
Pečene jabuke punjene orasima i javorovim sirupom
Topli okus jeseni je sve što trebaš za kraj dana. Poslije doručka i laganog grickanja slijedi bogati desert, a pečene jabuke punjene orasima s umakom od javorova sirupa oduševit će i one koji inače ne preferiraju slatko.
Sastojci:
- 4 jabuke (krupne, Gala ili Granny Smith, prepolovljene i izdubljene, ali ne skroz do kraja)
- 2 žličice limunovog soka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 250 mililitara javorovog sirupa
- 1/8 žličice soli
- 70 grama tostiranih, nasjeckanih oraha
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Izrezane jabuke premaži s jednom žličicom limunovog soka. U posudu za pečenje rasporedi jabuke, izrezanu stranu prema gore. Pomiješaj smeđi šećer i cimet u maloj zdjeli - možda će ti trebati više nego što recept navodi, ovisno o veličini jabuka.
- Posipaj izrezane strane jabuka šećernom smjesom.
- Ulij javorov sirup na dno posude.
- Pokrij folijom i peci 10 minuta. Nakon toga ih otkri i peci još 15 minuta ili više, dok jabuke ne omekšaju, ako su jako velike.
- Izvadi ih van i posloži na tanjur.
- Sok koji su jabuke pustile i javorov sirup na dnu posude za pečenje prelij u tavu. Dodaj žličicu limunovog soka i kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne dođe do vrenja. Nakon toga kuhaj još 3 do 5 minuta, dok se ne zgusne, neprestano miješajući.
- Prelij po jabukama prije serviranja. Dobar tek!