Recepti 13. prosinca 2020.

Aromatično pečeno pile – klasik za nedjeljni ručak

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog vikenda se okreni klasicima i isprobaj odličan recept za pečeno pile...

Pečeno pile izvrstan je nedjeljni ručak oko kojeg zapravo nema mnogo posla. Samo trebaš dobro utrljati smjesu začina u kožu i pustiti da pećnica odradi ostatak posla. Istovremeno možeš peći i mirisnu mješavinu krumpira, mrkve i luka, skuhati mlince ili pripremiti pire.

Ostatke pečenog pileta čuvaj u hladnjaku i iskoristi ih za pripremu salata, sendviča ili složenaca. 

 

Možda vas zanima... Ostatke piletine pretvorili smo u prefinu Cezar pizzu Recepti

 

Sastojci:

  • Pile (do 2 kg težine)
  • 2 žličice soli
  • 2 žlice omekšalog maslaca
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica svježeg kopra
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 grančice timijana

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Obloži lim aluminijskom folijom pa gore stavi rešetku. 
  2. Očišćeno kile posoli i popapri izvana i iznutra.
  3. U omekšali maslac dodaj sitno nasjeckani češnjak, ružmarin, timijan, peršin i kopar. Rukama utrljaj pripremljenu smjesu u pile.
  4. Premjesti pile na rešetku i zaveži noge. 
  5. Peci 60 – 80 minuta, ovisno o tvojoj pećnici i težini pileta. 
  6. Pričekaj da pečeno pile odstoji desetak minuta prije serviranja.

 

Možda vas zanima... Piletina s mlincima kakvu bismo mogli jesti baš svaki dan! Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.