gastro postao
Ovog vikenda se okreni klasicima i isprobaj odličan recept za pečeno pile...
Pečeno pile izvrstan je nedjeljni ručak oko kojeg zapravo nema mnogo posla. Samo trebaš dobro utrljati smjesu začina u kožu i pustiti da pećnica odradi ostatak posla. Istovremeno možeš peći i mirisnu mješavinu krumpira, mrkve i luka, skuhati mlince ili pripremiti pire.
Ostatke pečenog pileta čuvaj u hladnjaku i iskoristi ih za pripremu salata, sendviča ili složenaca.
Aromatično pečeno pile
Sastojci:
- pile (do 2 kg težine)
- 2 žličice soli
- 2 žlice omekšalog maslaca
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žlica svježeg kopra
- 1 grančica ružmarina
- 2 grančice timijana
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Obloži lim aluminijskom folijom pa gore stavi rešetku.
- Očišćeno kile posoli i popapri izvana i iznutra.
- U omekšali maslac dodaj sitno nasjeckani češnjak, ružmarin, timijan, peršin i kopar. Rukama utrljaj pripremljenu smjesu u pile.
- Premjesti pile na rešetku i zaveži noge.
- Peci 60-80 minuta, ovisno o tvojoj pećnici i težini pileta.
- Pričekaj da pečeno pile odstoji desetak minuta prije serviranja.