Recepti 13. listopada 2014.

Baileys, fudge i čokolada

Baileys, fudge i čokolada
gastro postao gastro.24sata.hr
Desert od više elemenata senzacionalnog okusa servirajte u koktel čašama i poslužite

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 1009

Baileys granita

  • 0.50 l voda
  • 50 g šećer, kristal
  • 1 kom narančina kora
  • 1 dl bailey liker
  • 1 kom mahuna vanilije
  • limunov sok

Fudge

  • 300 g mlijeko kravlje, punomasno
  • 350 g šećer, kristal
  • 100 g maslac, neslani
  • 1 g ekstrakt vanilije

Snijeg od Baileysa

  • 500 g mlijeko kravlje, punomasno
  • 25 g bailey liker
  • 90 g mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 1.50 g gustin
  • limunov sok

Sladoled od čokolade

  • 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 250 g šećer, kristal
  • 2 l vrhnje za šlag
  • 3.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 250 g tamna čokolada
  • 30 g kakao u prahu, nezašećereni

Priprema

  1. Baileys granita: Sve sastojke kuhajte zajedno do točke vrenja, na kraju dodajte Bailey, izlijte u posudu za pečenje te stavite u zamrzivač.
  2. Svakih 10 minuta promješajte dok se ne počne smrzavati.
  3. Na kraju grebite s vilicom i napravite granitu. Čuvajte u zamrzivaču.
  4. Fudge: Lagano kuhajte do karamel boje, maknite s vatre i mješajte dok smjesa ne postane mat boje.
  5. Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili.
  6. Ohladite te režite na kockice ili naribano u sitni prah.
  7. Snjeg od Baileysa: Ugrijte mlijeko, dodajte gustin i maknite s vatre.
  8. Dodajte punomasno mlijeko, Baileys, limunov sok te smrznite na 24h nakon čega napravite snijeg.
  9. Sladoled od čokolade: Kuhajte mlijeko i slatko vrhnje. Žumanjke mješajte na pari sa šećerom, spojite smjese te dodajte čokoladu i kakao.
  10. Vratite još kratko na kuhanje na pari dok se čokolada ne rastopi.
  11. Kuhajte do 68 Celzijevih stupnjeva (zbog izbjegavanja bilo kakvih bakterija), smrznite na 24h nakon čega napravite sladoled.

Desert od više elemenata senzacionalnog okusa servirajte u koktel čašama i poslužite

Izvor Mirjana Špoljar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.