gastro postao
Desert od više elemenata senzacionalnog okusa servirajte u koktel čašama i poslužite
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 1009
Baileys granita
- 0.50 l voda
- 50 g šećer, kristal
- 1 kom narančina kora
- 1 dl bailey liker
- 1 kom mahuna vanilije
- limunov sok
Fudge
- 300 g mlijeko kravlje, punomasno
- 350 g šećer, kristal
- 100 g maslac, neslani
- 1 g ekstrakt vanilije
Snijeg od Baileysa
- 500 g mlijeko kravlje, punomasno
- 25 g bailey liker
- 90 g mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 1.50 g gustin
- limunov sok
Sladoled od čokolade
- 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 250 g šećer, kristal
- 2 l vrhnje za šlag
- 3.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 250 g tamna čokolada
- 30 g kakao u prahu, nezašećereni
Priprema
- Baileys granita: Sve sastojke kuhajte zajedno do točke vrenja, na kraju dodajte Bailey, izlijte u posudu za pečenje te stavite u zamrzivač.
- Svakih 10 minuta promješajte dok se ne počne smrzavati.
- Na kraju grebite s vilicom i napravite granitu. Čuvajte u zamrzivaču.
- Fudge: Lagano kuhajte do karamel boje, maknite s vatre i mješajte dok smjesa ne postane mat boje.
- Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili.
- Ohladite te režite na kockice ili naribano u sitni prah.
- Snjeg od Baileysa: Ugrijte mlijeko, dodajte gustin i maknite s vatre.
- Dodajte punomasno mlijeko, Baileys, limunov sok te smrznite na 24h nakon čega napravite snijeg.
- Sladoled od čokolade: Kuhajte mlijeko i slatko vrhnje. Žumanjke mješajte na pari sa šećerom, spojite smjese te dodajte čokoladu i kakao.
- Vratite još kratko na kuhanje na pari dok se čokolada ne rastopi.
- Kuhajte do 68 Celzijevih stupnjeva (zbog izbjegavanja bilo kakvih bakterija), smrznite na 24h nakon čega napravite sladoled.
Desert od više elemenata senzacionalnog okusa servirajte u koktel čašama i poslužite
Izvor Mirjana Špoljar