Tko bi rekao da će banana kruh i focaccia ikada dijeliti isti kalup? Ovaj recept s hrskavim rubovima i mekanom, mirisnom sredinom nešto je između kruha i deserta. I, vjeruj nam na riječ, prefina je!
Kuhinja je ponekad najbolji laboratorij za neočekivane "susrete". Spojiš dva recepta za koja nikada ne bi pomislio da pripadaju zajedno i dogodi se čarolija. Banana kruh, mekan i mirisan, pun nostalgije, našao se u istom kalupu kao i focaccia, mediteranski kruhom poznat po jednostavnosti i bogatstvu maslinova ulja.
Rezultat je slatki hibrid koji nije ni sasvim kolač ni sasvim kruh, već nešto između. I upravo u toj "između zoni" krije se njegova posebnost.
Zrele banane daju prirodnu slatkoću i vlagu, dok maslinovo ulje unosi raskoš i zaokružuje okus. Nadjev od cimeta, oraha i smeđeg šećera stvara sloj koji podsjeća na karamel, pa svako rezanje otkriva tople mirise i sočne džepove punjenja. Ako si do sada mislio da znaš kakvog je okusa focaccia, ovaj recept će te razuvjeriti.
Topla iz posude za pečenje, lagana tostirana idući dan ili premazana maslacem od kikirikija, banana bread focaccia svaki put će otkriti svoju novu slasnu stranu. Na brunchu će biti zvijezda stola, a uz šalicu kave može biti i doručak i desert. Ako voliš kontraste, banana bread focacciu posluži uz krem sir i med kao slano-slatku kombinaciju.
Banane
foto: Eiliv Aceron/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Banana Bread Focaccia
645 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
9
porcija
SREDNJE
Banana bread focaccia
Sastojci
Brašno
2
šalica
Integralno brašno
1
šalica
Instant kvasac
1
žličica
Sol
0,75
žličica
Voda
0,75
šalica
Banana
2
kom
Maslinovo ulje
2
žlica
Svijetli smeđi šećer
0,33
šalica
Maslac
3
žlica
Cimet
1
žličica
Orasi
0,25
šalica
Pahuljice morske soli
0,50
žličica
Postupak
U zdjeli miksera s nastavkom za tijesto pomiješaj brašno, integralno brašno, kvasac i sol. Dodaj vodu i ½ šalice zgnječenih zrelih banana. Miksaj na niskoj brzini dok se ne formira grubo tijesto, oko 1 minutu. Pokrij i pusti 10 minuta. Zatim mijesi na srednjoj brzini 6–7 minuta, dok tijesto ne postane mekano i ljepljivo. Dodaj 1 žlicu maslinova ulja i umijesi. Pokrij i ostavi još 15 minuta.
U maloj zdjeli pomiješaj smeđi šećer, maslac sobne temperature, cimet, sjeckane orahe i preostalih pola šalice zgnječenih banana.
Tijesto prebaci na radnu površinu i oblikuj u kvadrat od 23 cm. Na sredinu stavi polovicu smjese s bananom. Presavij svaki kut preko nadjeva i lagano pritisni da se zatvori. Okreni tijesto spojem prema dolje, vrati u zdjelu, pokrij i stavi u hladnjak da se diže 8–24 sata. Ostatak nadjeva spremi u hladnjak.
Sat vremena prije pečenja naulji tavu od lijevanog željeza (25 cm) s preostalom 1 žlicom maslinova ulja. Tijesto prebaci u posudu za pečenje i prstima ga rastegni da ispuni cijelu površinu, pritom ispuhujući mjehuriće zraka. Pusti da stoji 1 sat dok ne postane pufasto i mjehurićasto. U međuvremenu zagrij pećnicu na 230 °C. Na površini napravi udubljenja prstima, zatim stavi ostatak nadjeva i 4 polovice oraha.
Peci 18–20 minuta, dok focaccia ne postane zlatna i hrskava s obje strane. Pospi pahuljicama morske soli. Ohladi 5 minuta u posudi za pečenje, zatim prebaci na rešetku i pusti da odmori barem 15 minuta prije rezanja. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.