Isprobaj bánh mì sendvič, vijetnamski klasik koji se jede diljem svijeta, i zaljubi se u svaki zalogaj
Kad pomisliš na dobar sendvič, što ti prvo padne na pamet? Možda nešto talijansko, možda klasični burger… ali ako još nisi probao bánh mì, propuštaš jedan od najboljih sendviča na svijetu! Ovaj vijetnamski klasik, bánh mì sendvič, nastao je iz spoja francuske i vijetnamske kuhinje i s vremenom postao toliko popularan da se danas jede u svim dijelovima svijeta.
Spoj tekstura i okusa
Hrskavi baguette, sočna svinjetina, hrskavi kiseli dodaci i začini koji daju taman dovoljnu dozu ljutine... Sve to u jednom sendviču koji je jednostavan za pripremu, prepun kontrasta i neodoljiv.
Bánh mì možeš pronaći na uličnoj tržnici u Hanoiju, u modernim fusion restoranima, pa čak i u pekarnama koje su specijalizirane samo za ovu vrstu kruha. Sada je pravo vrijeme da ga probaš napraviti kod kuće – jer domaća verzija je jednako dobra (ako ne i bolja!) od one iz najboljih vijetnamskih zalogajnica.
Banh mi sendvič
foto: Carlsbad Cravings/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Bánh mì sendvič
40 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Za ukiseljeno povrće
Sastojci
Mrkva
225
g
Daikon
225
g
Sol
1
žličica
Voda
0,66
šalica
Šećer
0,33
šalica
Alkoholni ocat
0,33
šalica
Postupak
Naribane mrkve i daikon rotkve stavi u sitno mrežasto cjedilo postavljeno iznad sudopera ili u zdjelu. Pospi 1 žličicom soli, zatim ih rukama nježno masiraj i miješaj kako bi pustili višak tekućine. Iscijedi ih što je više moguće, baci višak tekućine i premjesti povrće u staklenku (oko 700 ml) ili toplinski otpornu zdjelu.
U lončiću zagrij vodu, šećer i ocat na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi, oko 2 minute.
Prelij toplu otopinu preko povrća i pobrini se da bude potpuno prekriveno tekućinom. Pokrij i ostavi na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat prije upotrebe.
Za svinjetinu
Sastojci
Ljutika
1
kom
Šećer
0,25
šalica
Češnjak
8
režanj
Riblji umak
2
žlica
Suncokretovo ulje
Soja umak
1
žlica
Svježe mljeveni crni papar
2
žličica
Svinjski vrat
700
g
Postupak
U velikoj zdjeli ili zatvorenoj plastičnoj vrećici pomiješaj sitno nasjeckanu ljutiku, 4 žlice šećera, 2 žlice nasjeckanog češnjaka, 2 žlice ribljeg umaka, 1 žlicu ulja, 1 žlicu soja umaka i 2 žličice crnog papra. Dodaj narezani svinjski vrat i dobro promiješaj da se ravnomjerno obloži marinadom. Pokrij zdjelu ili zatvori vrećicu i stavi u hladnjak barem 1 sat ili preko noći.
Postavi rešetku pećnice u gornju trećinu i zagrij pećnicu na 190°C. Lim za pečenje obloži aluminijskom folijom, a na njega postavi rešetku premazanu uljem. Svinjetinu ravnomjerno rasporedi u jednom sloju (ne smeta ako se komadi dodiruju).
Peci svinjetinu oko 10 minuta dok ne bude gotovo pečena i ne dostigne unutarnju temperaturu 60°C. Uključi gornji grijač i peci još 2 do 5 minuta po strani, dok ne dobije karamelizirane rubove i lagano pougljenjene dijelove. Ohladi nekoliko minuta dok pripremaš kruh.
Za slaganje sendviča
Sastojci
Baguette
4
kom
Majoneza
4
žlica
Pileća pašteta
4
žlica
Jalapeño papričica
1
kom
Soja umak
Krastavac
1
kom
Korijander
2
svežanj
Postupak
Smanji temperaturu pećnice na 190°C. Mini baquette prereži na pola, ali ne do kraja, zatim ih lagano zatvori i umotaj u aluminijsku foliju. Peci dok ne postanu lagano hrskavi izvana, 5 do 7 minuta.
Otvori baquette i na donju polovicu namaži 1 žlicu majoneze. Ako koristiš paštetu, namaži je na majonezu. Dodaj nekoliko kolutića jalapeña (po želji), ¼ šalice ocijeđenog ukiseljenog povrća, ¼ količine svinjetine i nekoliko kapi soja umaka. Na vrh dodaj štapić krastavca i 4 grančice svježeg korijandra. Poklopi drugom polovicom baquetta i, ako želiš, prereži sendvič na pola prije posluživanja.