Ne, nije greška – tikvice stvarno idu u kekse. Spoj zdravih vlakana i toplih začina čini ove kekse apsolutnim ljetnim must-haveom
Ako ti netko kaže da u desert ide povrće, vjerojatno ćeš ga pogledati s podignutom obrvom. Ali čekaj dok ne probaš ove kekse s tikvicama – mekani su, puni arome i s hrskavim komadićima čokolade. Tikvice su tu da zadrže vlagu, a rezultat su savršeno sočni keksi s laganim okusom muškatnog oraščića.
Nutritivno bogati keksi zahvaljujući tikvicama
Osim što su ukusni, ovi keksi su i nutritivno bogatiji od klasičnih. Kombinacija zobenih pahuljica i integralnog brašna daje ti dodatnu dozu vlakana, dok komadići čokolade i 2 vrste šećera osiguravaju onaj poznati “cookie” užitak.
Ovi prefini keksi savršen su način da iskoristiš višak tikvica iz vrta ili hladnjaka – i još se nagradiš slatkim zalogajem.
Tikvice u keksima i kolačima? Obavezno!
foto: Maria Kovalets/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Keksi s tikvicama
70 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
0,50
šalica
Šećer
0,50
šalica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Jaje
1
kom
Ekstrakt vanilije
1,50
žličica
Zobene pahuljice
2
šalica
Brašno
0,75
šalica
Integralno brašno
0,75
šalica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Naribane tikvice
1
šalica
Čokoladne kapljice
1
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C (gornji i donji grijač). Obloži dva velika lima papirom za pečenje. U zdjeli miksera s nastavkom za miješanje izradi omekšali maslac, kristal i smeđi šećer na srednjoj brzini, dok smjesa ne postane glatka i pjenasta (2-3 minute). Umiješaj jaje i vaniliju, miješajući još 30 sekundi.
U srednje velikoj zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, oba brašna, prašak za pecivo, ljeveni muškatni oraščić i sol. Postupno dodaj ovu smjesu u mikser i umiješaj na srednjoj brzini. Tikvicu lagano ocijedi u čistoj kuhinjskoj krpi, zatim je dodaj u smjesu dok mikser radi na niskoj brzini. Na kraju umiješaj čokoladne kapljice.
Žlicom za sladoled (cca ¼ šalice) oblikuj kuglice tijesta i rasporedi ih po limovima, ostavljajući razmak od najmanje 5 cm. Oblikuj rukama i lagano spljošti na debljinu od cca 1,5 cm. Stavi u hladnjak na 30 minuta, nepokriveno.
Peci 15-18 minuta, dok rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju. Na pola pečenja zamijeni mjesta limovima u pećnici (gore/dolje, sprijeda/straga). Ohladi kekse 5 minuta na limu, a zatim ih prebaci na rešetku i pusti da se potpuno ohlade (cca 20 minuta).
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
256 kcal
12 %
MASTI
11,00 g
15 %
KOLESTEROL
0,27 g
0 %
UH
37,00 g
13 %
PROTEINI
4,00 g
8 %
Ako želiš manje kekse, koristi manju žlicu i peci ih samo 8 minuta. A za dodatnu čokoladnu notu, umiješaj malo tamne čokolade s narančinom koricom – neočekivano, a genijalno.