Recepti 11. listopada 2014.

Boza

gastro postao gastro.24sata.hr
Bezalkoholno i osvježavajuće piće od bulgur pšenice, kvasca, šećera i vode

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 5

Potrebno vam je

  • 1 šalica bulgur pšenica
  • 0.75 šalica šećer, kristal
  • 0.50 žličica ekstrakt vanilije
  • 7 g kvasac, svježi
  • 0.25 šalica voda
  • 2 žlica šećer, kristal
  • mljeveni cimet
  • 1 žlica slanutak, suhi

Priprema

  1. Neka se bulgur namače tijekom noći. Ujutro dodajte vodu i kuhajte dok ne omekša na slaboj vatri oko tri sata. Postupno dodajte vodu. Procijedite u drugu posudu i sačuvajte vodu.
  2. Otopite kvasac s toplom vodom i šećerom te pustite deset minuta da se malo digne. Dodajte ocijeđenom bulguru i dobro promiješajte. Pokrijte krpom i ostavite da fermentira. Povremeno promiješajte.
  3. Nakon tri dana dodajte ekstrakt vanilije i šećer. Dok miješate, postupno dodajte malo vode kako biste dobili pravu čvrstoću. Boza treba biti poput gušće juhe. Čuvajte u hladnjaku tijekom noći, a prije posluživanja pospite cimetom i poprženim i nasjeckanim slanutkom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.