gastro postao
Uživajte u Božićnim blagdanima uz klasičan suhi kolač.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 733
Tijesto
- 1000 g pšenično brašno, bijelo
- 125 g maslac, neslani
- 120 g šećer, kristal
- 5 kom jaje kokošje
- 50 g kvasac, svježi
- 5 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 1 prstohvat sol
- 300 g kandirano voće
Premaz
- 1 kom jaje kokošje
- 0.50 dl vrhnje za šlag
Priprema
- U mlijeku rastopite kvasac pa ne čekajte da uzađe, nego odmah dodajte brašno i sve ostale sastojke. Na vrhu napravite križ nožem kako bi se tijesto „lakše rascvjetalo“ i pokrijte krpom.
- Ostavite da se diže 45 minuta. Od uzdignutog tijesta oblikujte tri štruce pa ispletite pletenicu.
- Na limu koji ste pokrili masnim papirom ostavite da se diže još 20 minuta, potom ga premažite jajem i vrhnjem i pospite kristal šećerom. Pecite 60 minuta na 175 Celzijevih stupnjeva.
Izvor časopis Tena - prilog Božićni kolači