Recepti 13. listopada 2014.

Božićni keksi

Božićni keksi
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogatu blagdansku trpezu obogatite ovim keksima

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 548

Potrebno vam je

  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 100 g bademi,mljeveni
  • 100 g šećer, kristal
  • 2 kapi aroma kiselog badema
  • 125 g maslac, neslani
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 30 g listići badema
  • 6 žlica šećer, krupni
  • 100 g džem od marelica
  • 100 g džem od višanja
  • šećer, u prahu

Priprema

  1. Izmiješajte brašno, mljevene bademe i šećer, dodajte smjesi aromu, maslac u listićima i jaje. Sastojke izmiješajte u glatko tijesto, prekrijte i stavite u hladnjak na pola sata. Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u 3 mm debelu plohu. Izdubite kalupima oko 60 oblika (30 oblika s otvorom u sredini). Preostalo tijesto ponovno prognječite pa izdubite još oblika.
  2. Na obložen lim za pečenje rasporedite kekse i premažite ih mješavinom žumanjka i vode. Po jednu trećinu keksa ukrasite dodatno listićima badema, krupnim šećerom i sjemenkama pinija. Pecite kolačiće 12 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva C.
  3. Zasebno zagrijte džem od višanja i marelica u lončićima. Pečene kekse koji su bez otvora premažite džemom pa preklopite keksima s otvorom, malo pritisnite, pospite šećerom u prahu i ostavite neko vrijeme da se ohlade.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.