gastro postao
Bogatu blagdansku trpezu obogatite ovim keksima
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 548
Potrebno vam je
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g bademi,mljeveni
- 100 g šećer, kristal
- 2 kapi aroma kiselog badema
- 125 g maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 30 g listići badema
- 6 žlica šećer, krupni
- 100 g džem od marelica
- 100 g džem od višanja
- šećer, u prahu
Priprema
- Izmiješajte brašno, mljevene bademe i šećer, dodajte smjesi aromu, maslac u listićima i jaje. Sastojke izmiješajte u glatko tijesto, prekrijte i stavite u hladnjak na pola sata. Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u 3 mm debelu plohu. Izdubite kalupima oko 60 oblika (30 oblika s otvorom u sredini). Preostalo tijesto ponovno prognječite pa izdubite još oblika.
- Na obložen lim za pečenje rasporedite kekse i premažite ih mješavinom žumanjka i vode. Po jednu trećinu keksa ukrasite dodatno listićima badema, krupnim šećerom i sjemenkama pinija. Pecite kolačiće 12 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva C.
- Zasebno zagrijte džem od višanja i marelica u lončićima. Pečene kekse koji su bez otvora premažite džemom pa preklopite keksima s otvorom, malo pritisnite, pospite šećerom u prahu i ostavite neko vrijeme da se ohlade.