gastro postao
Božićni panj ili bûche de noël smatra se jednim od najboljih tradicionalnih francuskih deserata
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 324
Biskvit
- 140 g bademi,mljeveni
- 130 g šećer, u prahu
- 5 kom bjelanjak kokošji
- 10 g kakao u prahu, nezašećereni
- sol
- 20 g šećer, kristal
Krema
- 50 g šećer, kristal
- 2 žlica voda
- 1 kom jaje kokošje
- 120 g maslac, neslani
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Ganache
- 100 g čokolada
- 80 g maslac, neslani
- 10 g vrhnje kiselo (10% masti )
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°c. Izmiješajte šećer u prahu, bademe i kakao. Istucite bjelanjak s malo soli i dodajte šećer. Dodajte suhu smjesu, izmiješajte pa pecite 25 minuta. Zarolajte biskvit.
- Za kremu zagrijte šećer i vodu. Istucite žumanjke i dodajte im šećer. Za ganache naribajte čokoladu, ulijte toplo vrhnje, dodajte maslac i izmiješajte. Kremom premažite bikvit, zarolajte i prelijte ganacheom.
Božićni panj ili bûche de noël smatra se jednim od najboljih tradicionalnih francuskih deserata
Izvor Skuhatćute