gastro postao
Naša blogerica Tatjana pripremila je Stollen, tradicionalni njemački slatki kruh
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 539
Potrebno vam je
- 500 g oštro brašno
- 40 g kvasac, svježi
- 70 g šećer, kristal
- 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 200 ml maslac, neslani
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 0.50 mala žlica kardamon u prahu
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- sol
- 1 kom jaje kokošje
- 350 g sušeno voće
- 100 g badem, oljušteni suhi
- 1 dl tamni rum
- 1 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 1 kom limunova korica
- 200 g marcipan
- šećer, u prahu
Priprema
- Suhe marelice izrezati na sitne komadiće i pomiješati sa suhim brusnicama i grožđicama, dodati naribanu koricu naranče i limuna, preliti rumom i sokom naranče, pokriti i ostaviti na hladnom mjestu (u hladnjaku) tijekom noći.
- Bademe blanširati, oguliti, posušiti, tostirati i sitno nasjeckati.
- U malo toplog mlijeka dodati žlicu šećera i razmrvljeni kvasac, pomiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi 10 minuta, odnosno dok ne nastane pjenica.
- U veću posudu prosijati brašno, dodati malo soli, cimet i kardamom pa sve pomiješati i u sredini napraviti udubinu. Dodati pripremljeni kvasac/pjenicu, ostatak toplog mlijeka, 150 ml maslaca sobne temperature, vaniliju i jaje pa umijesiti tijesto. Mijesiti dok se svi sastojci sjedine i tijesto formira u kuglu. Ostaviti pokriveno 15 minuta.
- Voće ocijediti (tijekom noći upilo je ipak većinu tekućine), posuti žlicom oštrog brašna i promiješati. Voću dodati nasjeckane bademe i sve skupa dodati u pripremljeno tijesto i dobro umijesiti. Tijesto formirati u kuglu, pokriti i ostaviti da se diže na toplom mjestu 1 sat.
- Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu radnu površinu, razvaljat, u sredinu staviti marcipan oblikovan u kobasicu. Preklopiti tijesto sa svih strana i preokrenuti stollen tako da dio gdje se tijesto spaja bude na donjoj strani. Prebaciti na lim obložen papirom za pečenje. Stollen lagano rukama utisnuti oko sredine gdje je marcipan. Pokriti i ostaviti da se diže još 30 minuta.
- Stollen staviti u zagrijanu pećnicu i peći 45-60 minuta na 180°C. Ako vidite da tijekom pečenja gornji dio tijesta naglo rumeni, zaštitite ga folijom.
- S pečenog stollena po potrebi uklonite komadiće voća koji su ostali na površini i jače se zapekli, cijeli kolač premažite rastopljenim maslacem i lagano pospite s malo šećera u prahu.
- Ostavite da se potpuno ohladi pa obilno pospite šećerom u prahu. Kolač možete pripremiti ranije, dobro ga zamotati u foliju da se ne suši i tako čuvati.