gastro postao
Iznenadite voljenu osobu i na brzinu pripremite najukusniji desert
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 716
Jako čokoladni keksi
- 125 g tamna čokolada
- 150 g glatko brašno
- 30 g kakao u prahu, nezašećereni
- 1 mala žlica soda bikarbona
- 0.50 mala žlica sol
- 125 g maslac, neslani
- 75 g muscovado smeđi šećer
- 50 g šećer, kristal
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 1 kom jaje kokošje
- 310 g čokolada sa 70% kakaa
Krema od skute
- 250 g skuta
- 200 g bijela čokolada
- 500 ml vrhnje za šlag
- 1 kom narančina kora
Potrebno vam je
- 340 g džem
- 100 ml voda
Priprema
- Zagrijemo pećnicu na 170 stupnjeva. Otopimo 125 g tamne čokolade na vodenoj pari, nena prejakoj vatri, i miješamo kako bi se čokolada ravnomjerno otopila.
- Mikserom istučemo omekšali maslac i oba šećera, pa dodamo ekstrakt od vanilije i jaje. Odovjeno pomiješamo brašno, sol, sodu bikarbonu i kakao, pa polagano umiješamo u smjesu s jajetom, miješajući mikserom na manjoj ili srednjoj brzini.
- Lim za pečenje od pećnice obložimo papirom za pečenje. Za ovu količinu trebat će nam dva lima za pečenje. Na papir stavljajte žlicom hrpice smjese promjera 3-4 cm, te ostavite barem toliko prostora između hrpica. Pecite oko 8 minuta, a onda obavezno ostavite na plehu da se hladi na sobnoj temperaturi. Pazite, keksići će djelovati nepečeno, jer su u potpunosti mekani na dodir. No nakon 20ak minuta će očvrsnuti i onda ih možete ostaviti dalje na sobnom hlađenju i jesti ih same, ili nastaviti s ovim receptom kakav smo imali na radionici.
- Za kremu mikserom razradite skutu. U drugoj posudi istucite šlag od slatkog vrhnja, ali ne do potpuno čvrstoće, kako biste mogli umiješati skutu i dobiti ujednačenu smjesu. Na pari otopite bijelu čokoladu i čim je otopljena odmah ju izlijte u miješavinu skute i tučenog slatkog vrhnja. Nemojte previše miksati, samo toliko koliko je potrebno da se svi sastojci prožmu.
- Džem od gorke naranče stavite u posudu i zagrijete na štednjaku, pa dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Nije potrebno zakuhavati, dovoljno je da je smjesa mlaka.
- I sada možete slagati slojeve svoje slastice: 1. na dno čašice stavite žličicu džema 2. Izmrvite pola keksa i stavite u čašicu 3. na to stavite žlicu – dvije kreme od skute 4. pa završite s još jednom žličicom džema od naranče
- Količine kod kreme i džema slobodno prilagodite sebi – ova količina je bila za oko 50 čašica. Za svakodnevnu varijantu predlažem da ispečete kekse po ovom receptu, dio napravite s kremom i džemom za nešto slatko „pod hitno“ a ostatak keksa spremite za kasnije, jer mogu stajati više dana.