Recepti 13. listopada 2014.

Brza slastica od čokolade

gastro postao gastro.24sata.hr
Iznenadite voljenu osobu i na brzinu pripremite najukusniji desert

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 716

Jako čokoladni keksi

  • 125 g tamna čokolada
  • 150 g glatko brašno
  • 30 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 1 mala žlica soda bikarbona
  • 0.50 mala žlica sol
  • 125 g maslac, neslani
  • 75 g muscovado smeđi šećer
  • 50 g šećer, kristal
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 1 kom jaje kokošje
  • 310 g čokolada sa 70% kakaa

Krema od skute

  • 250 g skuta
  • 200 g bijela čokolada
  • 500 ml vrhnje za šlag
  • 1 kom narančina kora

Potrebno vam je

  • 340 g džem
  • 100 ml voda

Priprema

  1. Zagrijemo pećnicu na 170 stupnjeva. Otopimo 125 g tamne čokolade na vodenoj pari, nena prejakoj vatri, i miješamo kako bi se čokolada ravnomjerno otopila.
  2. Mikserom istučemo omekšali maslac i oba šećera, pa dodamo ekstrakt od vanilije i jaje. Odovjeno pomiješamo brašno, sol, sodu bikarbonu i kakao, pa polagano umiješamo u smjesu s jajetom, miješajući mikserom na manjoj ili srednjoj brzini.
  3. Lim za pečenje od pećnice obložimo papirom za pečenje. Za ovu količinu trebat će nam dva lima za pečenje. Na papir stavljajte žlicom hrpice smjese promjera 3-4 cm, te ostavite barem toliko prostora između hrpica. Pecite oko 8 minuta, a onda obavezno ostavite na plehu da se hladi na sobnoj temperaturi. Pazite, keksići će djelovati nepečeno, jer su u potpunosti mekani na dodir. No nakon 20ak minuta će očvrsnuti i onda ih možete ostaviti dalje na sobnom hlađenju i jesti ih same, ili nastaviti s ovim receptom kakav smo imali na radionici.
  4. Za kremu mikserom razradite skutu. U drugoj posudi istucite šlag od slatkog vrhnja, ali ne do potpuno čvrstoće, kako biste mogli umiješati skutu i dobiti ujednačenu smjesu. Na pari otopite bijelu čokoladu i čim je otopljena odmah ju izlijte u miješavinu skute i tučenog slatkog vrhnja. Nemojte previše miksati, samo toliko koliko je potrebno da se svi sastojci prožmu.
  5. Džem od gorke naranče stavite u posudu i zagrijete na štednjaku, pa dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Nije potrebno zakuhavati, dovoljno je da je smjesa mlaka.
  6. I sada možete slagati slojeve svoje slastice: 1. na dno čašice stavite žličicu džema 2. Izmrvite pola keksa i stavite u čašicu 3. na to stavite žlicu – dvije kreme od skute 4. pa završite s još jednom žličicom džema od naranče
  7. Količine kod kreme i džema slobodno prilagodite sebi – ova količina je bila za oko 50 čašica. Za svakodnevnu varijantu predlažem da ispečete kekse po ovom receptu, dio napravite s kremom i džemom za nešto slatko „pod hitno“ a ostatak keksa spremite za kasnije, jer mogu stajati više dana.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.