Imaš samo 10 minuta, a jede ti se pizza? Ovo je recept koji spašava dan – tortilla pizza
Zaboravi dizanje tijesta i brašno po cijeloj kuhinji. Ova tortiljapizza je instant odgovor na glad, žudnju za nečim slanim, i to s hrskavim završetkom. Sve što ti treba je tava od lijevanog željeza, obična tortilja i omiljena kombinacija sira, umaka i dodataka. Chefovi je zovu "cast-iron pizza", ali ti je nazovi kako ti srce želi.
Postani tortilja pizza majstor!
Dno se zapeče do savršene hrskavosti, a rubovi dobiju onaj pizza vibe koji ti je poznat iz kasnonoćnih narudžbi. Razlika je – ova je lakša, brža i tvoja. Voliš klasiku? Sve što ti treba su origano, češnjak u prahu i mozzarela i tu je tortilja pizza margherita.
Eksperimentira ti se? Tortilja pizza obožava i druge dodatke kao što su losos, prokulice, rukola i tostirani orasi, uz kap maslinova ulja i balzamičnog octa, su top izbor (ne nužno zajedno). Ako izbjegavaš gluten – ubaci bezglutensku tortilju i stvar funkcionira bez greške. Plus, tortilja pizza ima kalorija nego u klasičnom komadu pizze, a gušt ostaje.
bBrzinska tortilja pizza
foto: A Simple Palate/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tortilja pizza
2 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
Tortilja
2
kom
Umak od rajčice
4
žlica
Mozzarella
0,25
šalica
Povrće
Začinsko bilje
Svježi bosiljak
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C.
Tavu od lijevanog željeza promjera 25 cm namaži lagano maslinovim uljem i zagrij na srednje jakoj vatri. Kad je tava vruća, stavi jednu tortilju unutra. Smanji vatru na srednju i peci 1 minutu.
Okreni tortilju i peci još 1 minutu, dok u međuvremenu dodaješ 2 žlice umaka, ravnomjerno ga razmazujući sve do rubova tortilje.
Makni tavu s vatre i dodaj sir ili bilo koje druge dodatke po želji. Svježe začine (poput bosiljka) sačuvaj za kraj, nakon pečenja.
Premjesti tavu u pećnicu i peci 2-4 minute, dok rubovi tortilje ne postanu zlatnosmeđi, ali pazi da ne zagore (ako ne koristiš sir, provjeri ranije).
Vrati tavu natrag na štednjak i peci još 1-2 minute na srednje jakoj vatri, dok donja strana ne poprimi boju, ali opet – bez zagaranja.
Tortilja pizzu prebaci na tanjur i ostavi da se malo ohladi. Po želji dodaj svježe začine.
Ponovi postupak s drugom tortilja pizzom i posluži.