Ponekad jednostavno ne želiš kuhati. Nema ništa loše u tome – svi smo bili u takvim situacijama. S druge strane, nije uvijek praktično naručiti hranu za van. Uostalom, skupo je, često nije ni najzdravija alternativa a možeš se i načekati dok se jelo ne isporuči. U tim slučajevima postoji samo jedno rješenje: brze i zdrave večere koje možeš skuhati a da ne zahtijevaju previše vremena niti preveliki napor. Može to biti ručak, ionako nam se često ručak pretvori u večeru...
No, tu ne govorimo samo o hladnim sendvičima od žitarica i maslaca od kikirikija. Ovo su prave, lagane, maštovite večere uz koje ćeš se osjećati kao da si u restoranu. Spremi ove ideje negdje i sljedeći put kada se nađeš u takvoj situaciji, pripremi jedan od ovih laganih, ali vrlo ukusnih obroka.
Pržena riža s orašastim plodovima
Pržena riža ultimativni je obrok koji se brzo sprema. Ako ti je pri ruci ostalo kuhane riže, već si na pola puta do ovog jela. Dodaj pečene indijske oraščiće i maslac od kikirikija kako bi obrok bio zasitan i pun proteina, iako je bez mesa. Ako si alergična na kikiriki (ili nemaš pri ruci maslac od kikirikija), slobodno ga zamijeni maslacem od badema, indijskih oraščića ili suncokreta. Potraži tostirane sjemenke sezama - to je također sjajan sastojak za brza jela i večeri kada ti ne da kuhati.
Sastojci:
- 3 žlice prženog sezamovog ulja
- 3 šalice za čaj pune cvjetića brokule
- 230 g prethodno narezanih shiitake gljiva
- 220 g kuhane smeđe riže
- 100 g neslanih, prženih indijskih oraščića
- 2 velika jaja, lagano tučena
- 3 žlice soja umaka sa smanjenim udjelom natrija
- 1/4 žličice crnog papra
- 60 g maslaca od kikirikija
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica vode
- 1 žlica prženih sjemenki sezama
Priprema:
- Zagrij 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj brokulu i gljive pa kuhaj sve 6 minuta. Izvadi smjesu brokule iz tave (nemoj brisati tavu).
- Dodaj preostale 2 žlice ulja u tavu, a potom dodaj rižu i indijske oraščiće pa kuhaj još 5 minuta. Umiješaj jaja pa kuhaj 1 minutu, a zatim svemu umiješaj smjesu brokule, 1 žlicu soja umaka i papar.
- Pomiješaj preostale 2 žlice soja umaka, maslac od kikirikija, ocat i 1 žlicu vode u zdjeli. Na vrh dodaj rižinu smjesu s maslacem od kikirikija i sjemenkama sezama.
Brza grčka pileća juha s limunom
Možda se čini da je za juhu potrebno puno truda, ali zapravo možeš samo ubaciti sastojke u lonac. Za pripremu ovog recepta potrebno je tek 20 minuta, a sadrži 32 grama proteina i samo 261 kaloriju po porciji – što uopće nije loše za brzu večeru, zar ne?
Kao dodatni bonus, ova juha je definicija ugodne hrane. Jaja osiguravaju baršunasti osjećaj, a limun daje jarku notu. Vjerojatno već imate mnogo potrebnih sastojaka pri ruci (poput pileće juhe, maslinovog ulja i jaja), ali to je također odličan način da iskoristite ostatak od prethodnih obroka.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 220 g mrkve narezane na kockice
- 100 g nasjeckanog žutog luka
- 2 žličice nasjeckanog svježeg češnjaka
- 3/4 žličice mljevene crvene paprike
- 1,2 l slanog pilećeg temeljca
- 100 g nekuhanog ječma od cjelovitog zrna pšenice
- 3 velika jaja
- 60 ml svježeg soka od limuna
- 700 g nasjeckane piletine na žaru
- 600 g nasjeckanog mladog špinata
- sol
- 1/2 žličice crnog papra
- 3 žlice nasjeckanog svježeg kopra
Priprema:
- Zagrij ulje u višenamjenskom loncu (Dutch Oven-u) u pećnici na srednje jakoj temperaturi. Dodaj mrkvu i luk pa kuhaj često miješajući, dok povrće ne omekša, otprilike 3 do 4 minute. Dodaj češnjak i mljevenu crvenu papriku pa kuhaj sve zajedno, stalno miješajući, dok ne zamiriše, oko 1 minutu.
- Dodaj temeljac u Dutch Oven pa pojačaj temperaturu i pusti da temeljac zavrije. Dodaj ječam i kuhaj nepoklopljeno dok ječam ne postane al dente, oko 6 minuta.
- U međuvremenu, umuti jaja i limunov sok u zdjeli srednje veličine dok ne postanu pjenasti. Nakon što se ječam kuha 6 minuta, pažljivo izvadi 1 šalicu kipućeg temeljca iz lonca. Postupno dodaj vrući temeljac u smjesu jaja i soka od limuna, neprestano miješajući da se jaja temperiraju, oko 1 minutu. Ulij smjesu jaja natrag u pećnicu i promiješaj da se sjedini.
- Smanji toplinu na srednje nisku; umiješaj piletinu, špinat, sol i papar. Kuhaj uz stalno miješanje dok špinat ne uvene, oko 1 minutu. Podijeli juhu u 6 zdjelica pa ravnomjerno pospi porcije koprom.
Zapečena cvjetača sa sirom i slaninom
Ova večera s malo ugljikohidrata vrlo je jednostavna. Cvjetača se, naime, peče samo 15 minuta i služi kao osnova za ovo zasitno jelo. Kad je cvjetača kuhana dodaj slaninu, izmrvljeni sir, vrhnje i kuhanu slaninu (ili brzo zaprženu). Imat ćeš super jednostavnu večeru u tren oka – bolju alternativu, primjerice, omiljenom punjenom pečenom krumpiru! Proteine možete povećati dodavanjem nasjeckane piletine sa žara ili škampa.
Sastojci:
- 6 šalica za čaj punih malih cvjetova cvjetače
- 1 žlica maslinovog ulja
- 200 g nasjeckanog ekstra oštrog cheddar sira
- 1/2 žličice crnog papra
- 1/4 žličice soli
- 2 mlada luka, tanko narezana
- 60 ml nemasnog kiselog vrhnja
- 4 kriške kuhane slanine, nasjeckane
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220°C. Pomiješaj cvjetaču i ulje u velikoj zdjeli pa sve prebaci u veliki pleh s obrubom; pecite na 220°C dok sve ne omekša, otprilike oko 12 do 15 minuta.
- Vrati cvjetaču u zdjelu i umiješaj 100 g sira, 1/4 žličice papra, sol i polovicu mladog luka. Žlicom stavljaj smjesu cvjetače u zdjelice; na vrh ravnomjerno stavi kiselo vrhnje, slaninu i preostali sir, mladi luk i 1/4 žličice papra.