Recepti 11. kolovoza 2023.

Brže ne može: Carpaccio od orade s lubenicom i mentom

Carpaccio od orade
Carpaccio od orade - brzo i elegantno jelo foto: Yoav Aziz/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Tražiš li brzo, osvježavajuće i lagano ljetno jelo imamo savršen recept – ovaj carpaccio od orade s lubenicom i mentom priprema se vrlo jednostavno, a tvoje goste ostavlja bez riječi svojom lakoćom i okusom. Donosimo recept slavnog chefa Gordona Ramsayja

"Nema ljeta bez lubenice!", viče slavni Gordon Ramsay i tijekom ljetne sezone predlaže lubenicu na milijun načina. Od njegovih ludih ideja definitivno najelegantnija je ona da se carpaccio od orade posluži upravo uz lubenicu, uz dodatak mente.

Lubenica je plod ljeta par excellence jer je bogata vodom i mineralnim solima te pomaže u održavanju dobre hidratacije organizma. Svoju crvenu boju duguje prisutnosti likopena, istog antioksidansa kojim su bogate i rajčice, a koji se bori protiv slobodnih radikala sprječavajući starenje stanica.

 

Možda vas zanima... Ovaj 'pijani' napitak od lubenice rashlađivat će te cijelo ljeto Recepti

 

Tajna carpaccia su, pak, vrlo tanko narezane kriške, zato trebaš koristiti nož s glatkom i vrlo oštrom oštricom. Ne zaboravite uvijek koristiti jako hladnu lubenicu, pohranjenu u hladnjaku jer će se inače kriške lako lomiti i teško će ih biti ravnomjerno rezati.

 | Author: Yoav Aziz/Unsplash Carpaccio od orade foto: Yoav Aziz/Unsplash

Carpaccio od orade s lubenicom i mentom

Sastojci:

  • 600 g lubenice
  • 400 g carpaccia od orade
  • 1 zelena rajčica
  • 1 limeta
  • 1 glava luka
  • 2 grančice metvice
  • sušeni origano
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar

 

'Pizza' od lubenice Možda vas zanima... Najzabavniji načini kako jesti lubenicu Recepti

 

Postupak:

  1. Izreži pulpu lubenice na vrlo tanke kriške, ukloni sve sjemenke.
  2. Mladi luk očisti, odstrani korjenčiće, vanjski omotač i zeleni dio. Nareži ga na vrlo tanke ploške i isperi pod mlazom hladne vode, pa ostavi da se ocijedi.
  3. Operi i osuši rajčicu, nareži je na vrlo tanke ploške, ukloni vodu i sjemenke. Grančice metvice operi i osuši, a zatim izreži listiće.
  4. Napravi citronette: limetu prereži na pola, napravi 4 vrlo tanke ploške, preostale dijelove ocijedi i sok ulij u staklenku s čepom na navoj. Dodaj 3 žlice ulja i 1 prstohvat soli i papra, zatvori i snažno protresi dok se ne dobiješ dobro emulgirani umak.
  5. Lubenicu nareži na vrlo tanke ploške, izvadi eventualni ostatak sjemenki. Podijeli je na pojedinačne ploške i dodaj ploške orade, nakon što provjeriš da nema kostiju te ploške rajčice; pospi sve mladim lukom.
  6. Carpaccio od orade i lubenice prelij pripremljenim umakom, pa pospi po tome izmrvljeni origano, listiće mente, a ploške limete ostavi po strani i posluži.

Orada | Author: Shutterstock Orada za carpaccio mora biti vrlo svježa foto: Shutterstock

 

Ražnjići od lubenice i feta sira Možda vas zanima... Ražnjići od lubenice i feta sira, sjajna alternativa salati Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.