"Nema ljeta bez lubenice!", viče slavni Gordon Ramsay i tijekom ljetne sezone predlaže lubenicu na milijun načina. Od njegovih ludih ideja definitivno najelegantnija je ona da se carpaccio od orade posluži upravo uz lubenicu, uz dodatak mente.
Lubenica je plod ljeta par excellence jer je bogata vodom i mineralnim solima te pomaže u održavanju dobre hidratacije organizma. Svoju crvenu boju duguje prisutnosti likopena, istog antioksidansa kojim su bogate i rajčice, a koji se bori protiv slobodnih radikala sprječavajući starenje stanica.
Tajna carpaccia su, pak, vrlo tanko narezane kriške, zato trebaš koristiti nož s glatkom i vrlo oštrom oštricom. Ne zaboravite uvijek koristiti jako hladnu lubenicu, pohranjenu u hladnjaku jer će se inače kriške lako lomiti i teško će ih biti ravnomjerno rezati.
Carpaccio od orade s lubenicom i mentom
Sastojci:
- 600 g lubenice
- 400 g carpaccia od orade
- 1 zelena rajčica
- 1 limeta
- 1 glava luka
- 2 grančice metvice
- sušeni origano
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
Postupak:
- Izreži pulpu lubenice na vrlo tanke kriške, ukloni sve sjemenke.
- Mladi luk očisti, odstrani korjenčiće, vanjski omotač i zeleni dio. Nareži ga na vrlo tanke ploške i isperi pod mlazom hladne vode, pa ostavi da se ocijedi.
- Operi i osuši rajčicu, nareži je na vrlo tanke ploške, ukloni vodu i sjemenke. Grančice metvice operi i osuši, a zatim izreži listiće.
- Napravi citronette: limetu prereži na pola, napravi 4 vrlo tanke ploške, preostale dijelove ocijedi i sok ulij u staklenku s čepom na navoj. Dodaj 3 žlice ulja i 1 prstohvat soli i papra, zatvori i snažno protresi dok se ne dobiješ dobro emulgirani umak.
- Lubenicu nareži na vrlo tanke ploške, izvadi eventualni ostatak sjemenki. Podijeli je na pojedinačne ploške i dodaj ploške orade, nakon što provjeriš da nema kostiju te ploške rajčice; pospi sve mladim lukom.
- Carpaccio od orade i lubenice prelij pripremljenim umakom, pa pospi po tome izmrvljeni origano, listiće mente, a ploške limete ostavi po strani i posluži.