Recepti 14. prosinca 2022.

Brzi mali zalogaji kojima nitko neće moći odoljeti

Mali slani zalogaji
Krekeri, čips, razni namazi i slani moussevi... sve su to mali zalogaji koje svojim gostima možeš poslužiti kao dobrodošlicu i - oduševiti ih foto: Geraud Pfeiffer/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Bilo da planiraš otmjenu novogodišnju večeru u uskom krugu prijatelja ili kratku večeru prije nego svi skupa izađete slaviti negdje na otvorenom – definitivno nećeš pogriješiti s ovim izborom fingerfooda

Planiraš li vrhunsku zabavu za kraj godine? Kada tvoja ekipa bude spremna za doček 2023., ova mala predjela jednako će biti važna kao i otvaranje boce šampanjca! Uostalom, nema boljeg načina da započneš novogodišnju zabavu s nekoliko ukusnih zalogaja. 

Naravno, ovi brzi zalogaji također će tebe i tvoje goste napuniti energijom za dugu noć koja je pred vama. Bilo da planiraš otmjenu novogodišnju večeru u uskom krugu prijatelja ili kratku večeru prije nego svi skupa izađete slaviti negdje na otvorenom – definitivno nećeš pogriješiti s ovim izborom predjela.

Neka odbrojavanje počne!

 | Author: Stockfood Krekeri s ružmarinom omiljena su grickalica foto: Stockfood

Krekeri s ružmarinom

Sastojci za oko 40 komada:

  • 125 g brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 120 g naribanog parmezana
  • ¼ žličice soli
  • 3 žličice ružmarina
  • 3 žličice vlasca
  • ½ žličice papra
Možda vas zanima... Spremi ove slasne zalogajčiće za doček Nove godine Recepti

 

Priprema:

  1. Pomiješaj brašno i maslac. Dodaj preostale sastojke i umijesi tijesto. Omotaj tijesto prozirnom folijom i drži ga 15-ak minuta u hladnjaku.
  2. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Oblikuj kuglice (uzimaj po žličicu tijesta) i posloži ih na namašćeni lim. Pritisni ih vilicom te ih peci 15-20 minuta.

 

 | Author: Shutterstock Parmezan i začini jedini su sastojci ove neodoljive grickalice foto: Shutterstock

Čips od parmezana

Sastojci za oko 40 komada:

  • 150 g svježe naribanog parmezana
  • 1 i 1/2 žlica peršina
  • ¼ žličice mljevene paprike

Priprema:

  1. Zagrij gril u pećnici. Pomiješaj sve sastojke. Lim obloži papirom za pečenje. Na lim stavljaj po žličicu smjese - komadi trebaju biti tanki i između njih treba biti dovoljan razmak. 
  2. Čips peci oko 15 minuta, dok se na siru ne počnu pojavljivati mjehurići. Pažljivo ga digni nožem i prebaci u drugu posudu.
  3. Važno: čips pripremi i ispeci neposredno prije posluživanja!

Pečena pastrva | Author: Shutterstock Mousse od pastrve nova je ideja za tvoj stol foto: Shutterstock

Mousse od pastrve na krastavcima

Sastojci za 12 osoba:

  • 4 dimljena fileta pastrve
  • 200 ml vrhnja
  • 2 nasjeckane ljutike
  • 200 g vrhnja (sa 20 % m.m.) 
  • 1 žlica limunova soka
  • sol i papar
  • 1 žlica majčine dušice
  • 1 žlica vlasca
  • 1 krastavac
  • komadići kopra za ukrašavanje

Priprema:

  1. Filete pastrve natrgaj te ih zajedno s vrhnjem i nasjeckanom ljutikom dobro izmiksaj. Dodaj vrhnje (sa 15% m-m.), limunov sok, malo soli, mljeveni papar i kratko promiksaj. Izvadi iz miksera i stavi u posudu.
  2. Dodaj majčinu dušicu i vlasac te dodaj soli i papra ako je potrebno. Mousse prebaci u slastičarsku vrećicu s velikim zvjezdastim nastavkom. 
  3. Krastavac oguli (ostavi koju neoguljenu ploškicu), nareži na ploške i posloži na poslužavnik. Na to istisni mousse i ukrasi koprom. 

 

naslovna_ff.jpg Možda vas zanima... Fingerfood: Zalogajčići za božićni tulum Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.