Planiraš li vrhunsku zabavu za kraj godine? Kada tvoja ekipa bude spremna za doček 2023., ova mala predjela jednako će biti važna kao i otvaranje boce šampanjca! Uostalom, nema boljeg načina da započneš novogodišnju zabavu s nekoliko ukusnih zalogaja.
Naravno, ovi brzi zalogaji također će tebe i tvoje goste napuniti energijom za dugu noć koja je pred vama. Bilo da planiraš otmjenu novogodišnju večeru u uskom krugu prijatelja ili kratku večeru prije nego svi skupa izađete slaviti negdje na otvorenom – definitivno nećeš pogriješiti s ovim izborom predjela.
Neka odbrojavanje počne!
Krekeri s ružmarinom
Sastojci za oko 40 komada:
- 125 g brašna
- 100 g hladnog maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 120 g naribanog parmezana
- ¼ žličice soli
- 3 žličice ružmarina
- 3 žličice vlasca
- ½ žličice papra
Priprema:
- Pomiješaj brašno i maslac. Dodaj preostale sastojke i umijesi tijesto. Omotaj tijesto prozirnom folijom i drži ga 15-ak minuta u hladnjaku.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Oblikuj kuglice (uzimaj po žličicu tijesta) i posloži ih na namašćeni lim. Pritisni ih vilicom te ih peci 15-20 minuta.
Čips od parmezana
Sastojci za oko 40 komada:
- 150 g svježe naribanog parmezana
- 1 i 1/2 žlica peršina
- ¼ žličice mljevene paprike
Priprema:
- Zagrij gril u pećnici. Pomiješaj sve sastojke. Lim obloži papirom za pečenje. Na lim stavljaj po žličicu smjese - komadi trebaju biti tanki i između njih treba biti dovoljan razmak.
- Čips peci oko 15 minuta, dok se na siru ne počnu pojavljivati mjehurići. Pažljivo ga digni nožem i prebaci u drugu posudu.
- Važno: čips pripremi i ispeci neposredno prije posluživanja!
Mousse od pastrve na krastavcima
Sastojci za 12 osoba:
- 4 dimljena fileta pastrve
- 200 ml vrhnja
- 2 nasjeckane ljutike
- 200 g vrhnja (sa 20 % m.m.)
- 1 žlica limunova soka
- sol i papar
- 1 žlica majčine dušice
- 1 žlica vlasca
- 1 krastavac
- komadići kopra za ukrašavanje
Priprema:
- Filete pastrve natrgaj te ih zajedno s vrhnjem i nasjeckanom ljutikom dobro izmiksaj. Dodaj vrhnje (sa 15% m-m.), limunov sok, malo soli, mljeveni papar i kratko promiksaj. Izvadi iz miksera i stavi u posudu.
- Dodaj majčinu dušicu i vlasac te dodaj soli i papra ako je potrebno. Mousse prebaci u slastičarsku vrećicu s velikim zvjezdastim nastavkom.
- Krastavac oguli (ostavi koju neoguljenu ploškicu), nareži na ploške i posloži na poslužavnik. Na to istisni mousse i ukrasi koprom.