gastro postao
Originalni turski burek možete pripremiti u vlastitoj kuhinji. Još kad ga napunite zelenilom...
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 805
Tijesto
- 500 g glatko brašno
- 2 kom jaje kokošje
- 0.50 žličica sol
- 0.67 šalica mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 0.50 šalica ulje, biljno
Nadjev
- 600 g špinat
- 1 kom luk ,crveni
- 2 žlica ulje, biljno
- 0.50 žličica sol
- 0.25 žličica papar
Priprema
- Za tijesto obvezno prosijte brašno, dodajte jaja, sol mlijeko i ulje pa mijesite dok ne postane glatko i kompaktno. Podijelite ga na tri dijela pa svaki razvaljajte što tanje, premažite uljem i ostavite da odstoji 20-ak minuta.
- Svaki komad tijesta koji ste razvaljali prerežite na dva ili tri dijela. Složite u lim ta dva dijela tijesta jedan na drugi pa rasporedite tri žlice nadjeva.
- Nadjev se prelijeva smjesom jednog jaja, 3 žlice ulja i pola šalice mlijeka. Nakon što zalijete nadjev tom smjesom pokrijte ga s dva, tri lista tijesta i ponovite postupak. Na vrhu treba biti tijesto koje treba zaliti preljevom. Burek zapecite u pećnici.
- Ako koristite smrznuti špinat, ne morate ga topiti. Rabite li svježi, operite ga, dobro ocijedite i nasjeckajte.
- Nasjeckajte luk. Zagrijte ulje na tavi pa propirjajte luk dvije, tri minute na srednje jakoj vatri. Dodajte špinat i sol te pirjajte od osam do deset minuta poklopljeno, uz povremeno miješanje.
Izvor Skuhatćute