Recepti 13. listopada 2014.

Burma baklava

Burma baklava
gastro postao gastro.24sata.hr
Autentična turska slastica punjena pistacijama, umjesto oraha na koje smo navikli

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 18

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 636

Tijesto

  • 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1000 g pšenično brašno, bijelo
  • 100 g maslac, neslani
  • 1 mala žlica sol

Sirup

  • 500 g šećer, kristal
  • 500 ml voda
  • limun

Nadjev

  • 500 g pistacije
  • 300 g šećer, kristal
  • limunova korica
  • vanilin šećer
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 100 g maslac, neslani

Priprema

  1. U mlakome mlijeku otopimo maslac, dodamo sol i umućeno jaje. Mlijeko ulijemo u 800 g brašna i umijesimo tijesto. Prema potrebi dodamo ostatak brašna dok mijesimo. Mijesimo sve dok se ne prestane lijepiti za podlogu. Pustimo da stoji oko pola sata.
  2. Tijesto podijelimo na dvadesetak kugli, a o veličini pojedine ovisi koliko će baklave biti velike. Svaku kuglu razvaljamo na milimetar debljine, premažemo ih rastopljenim maslacem te pospemo smjesom pistacija, šećera, korice limuna i vanilin šećera.
  3. Zarolamo svaki komad i slažemo u lim za pečenje. Premažemo ih žumanjkom umućenim s dvije žlice mlijeka. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
  4. Dok se peče, skuhamo sirup od šećera i vode. Neka vrije desetak minuta, a kad ga maknemo s vatre, dodamo sirupu sok jednog limuna.
  5. Nakon 15 do 20 minuta pečenja baklave prelijemo vrućim maslacem, a kad se zarumene, vrućim sirupom. Vratimo u pećnicu na još desetak minuta.
  6. Pečene izvadimo i prekrijemo folijom dok se ne ohlade na sobnu temperaturu. Potom ih odložimo u hladnjak na nekoliko sati.

Izvor 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.