gastro postao
                                            
                                        
                                    Autentična turska slastica punjena pistacijama, umjesto oraha na koje smo navikli
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 18
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 636
Tijesto
- 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
 - 1 kom jaje kokošje
 - 1000 g pšenično brašno, bijelo
 - 100 g maslac, neslani
 - 1 mala žlica sol
 
Sirup
- 500 g šećer, kristal
 - 500 ml voda
 - limun
 
Nadjev
- 500 g pistacije
 - 300 g šećer, kristal
 - limunova korica
 - vanilin šećer
 - 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
 - 100 g maslac, neslani
 
Priprema
- U mlakome mlijeku otopimo maslac, dodamo sol i umućeno jaje. Mlijeko ulijemo u 800 g brašna i umijesimo tijesto. Prema potrebi dodamo ostatak brašna dok mijesimo. Mijesimo sve dok se ne prestane lijepiti za podlogu. Pustimo da stoji oko pola sata.
 - Tijesto podijelimo na dvadesetak kugli, a o veličini pojedine ovisi koliko će baklave biti velike. Svaku kuglu razvaljamo na milimetar debljine, premažemo ih rastopljenim maslacem te pospemo smjesom pistacija, šećera, korice limuna i vanilin šećera.
 - Zarolamo svaki komad i slažemo u lim za pečenje. Premažemo ih žumanjkom umućenim s dvije žlice mlijeka. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
 - Dok se peče, skuhamo sirup od šećera i vode. Neka vrije desetak minuta, a kad ga maknemo s vatre, dodamo sirupu sok jednog limuna.
 - Nakon 15 do 20 minuta pečenja baklave prelijemo vrućim maslacem, a kad se zarumene, vrućim sirupom. Vratimo u pećnicu na još desetak minuta.
 - Pečene izvadimo i prekrijemo folijom dok se ne ohlade na sobnu temperaturu. Potom ih odložimo u hladnjak na nekoliko sati.
 
Izvor 24 sata