gastro postao
Autentična turska slastica punjena pistacijama, umjesto oraha na koje smo navikli
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 18
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 636
Tijesto
- 500 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 1 kom jaje kokošje
- 1000 g pšenično brašno, bijelo
- 100 g maslac, neslani
- 1 mala žlica sol
Sirup
- 500 g šećer, kristal
- 500 ml voda
- limun
Nadjev
- 500 g pistacije
- 300 g šećer, kristal
- limunova korica
- vanilin šećer
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 100 g maslac, neslani
Priprema
- U mlakome mlijeku otopimo maslac, dodamo sol i umućeno jaje. Mlijeko ulijemo u 800 g brašna i umijesimo tijesto. Prema potrebi dodamo ostatak brašna dok mijesimo. Mijesimo sve dok se ne prestane lijepiti za podlogu. Pustimo da stoji oko pola sata.
- Tijesto podijelimo na dvadesetak kugli, a o veličini pojedine ovisi koliko će baklave biti velike. Svaku kuglu razvaljamo na milimetar debljine, premažemo ih rastopljenim maslacem te pospemo smjesom pistacija, šećera, korice limuna i vanilin šećera.
- Zarolamo svaki komad i slažemo u lim za pečenje. Premažemo ih žumanjkom umućenim s dvije žlice mlijeka. Pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Dok se peče, skuhamo sirup od šećera i vode. Neka vrije desetak minuta, a kad ga maknemo s vatre, dodamo sirupu sok jednog limuna.
- Nakon 15 do 20 minuta pečenja baklave prelijemo vrućim maslacem, a kad se zarumene, vrućim sirupom. Vratimo u pećnicu na još desetak minuta.
- Pečene izvadimo i prekrijemo folijom dok se ne ohlade na sobnu temperaturu. Potom ih odložimo u hladnjak na nekoliko sati.
Izvor 24 sata