Butter mochi nije samo kolač, on je dio havajskog duha... A kad ga napraviš, postat će zvijezda i tvojih druženja!
Na Havajima butter mochi ima status zvijezde svakog okupljanja. Nema rođendana, piknika ili obiteljske fešte bez ovoga gustog, mirisnog kolača od slatkog rižina brašna i kokosova mlijeka. Na prvi pogled izgleda skromno, ali kad ga zagrizeš, shvatiš da si našao desert u kojemu ćeš stvarno uživati.
Jednostavan, a neodoljiv...
Tekstura je njegova najveća čarolija: gusta i pomalo gumenasta, ali u isto vrijeme nježna i puna maslaca. Baza je mochiko, slatko rižino brašno japanskog podrijetla, koje u kombinaciji s kokosovim mlijekom stvara specifičnu, sočnu masu. Ako ti treba dodatni sloj kokosa, možeš ga posuti ribanim kokosom prije pečenja, ali i bez toga butter mochi je pun pogodak. Recept je u nastavku...
Butter mochi
foto: @biggerbolderbaking Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Butter mochi
20 MIN
pripreme
65 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Slatko rižino brašno
450
g
Šećer
400
g
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
0,25
žličica
Mlijeko
470
ml
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Jaje
4
kom
Kokosovo mlijeko
400
ml
Maslac
115
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 170 °C i obloži lim (23×33 cm) papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješaj rižino brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
U drugoj zdjeli izmiksaj mlijeko, vaniliju, jaja i kokosovo mlijeko dok ne postane glatko. Dodaj tu smjesu u suhe sastojke, a zatim umiješaj otopljeni i lagano ohlađeni maslac. Kratko promiješaj dok se sve ne sjedini.
Ulij tijesto u pripremljeni lim, lagano lupni limom o stol da izbiješ mjehuriće zraka. Peci 60–70 minuta dok površina ne postane zlatna, a sredina se stegne.
Pusti da se potpuno ohladi u limu (oko sat vremena), zatim izvadi kolač pomoću papira za pečenje, prebaci ga na dasku i nareži na otprilike 20 manjih kocki. Posluži odmah ili čuvaj u zatvorenoj posudi do 3 dana.