Kremasta tekstura, hrskavi preljev i suptilna aroma badema čine ga idealnim za doručak, desert ili slatki zalogaj uz omiljeni topli napitak
Zašto bi se zadovoljio običnim kolačem uz kavu kada možeš uživati u verziji s orašastim notama? Ovaj kolač od bademova brašna ima sve što ti treba za savršen užitak – bogat okus, kremastu teksturu i hrskavi streusel preljev koji savršeno nadopunjuje svaku šalicu omiljenog napitka.
Umjesto klasičnih oraha, u ovom receptu koristi se bademovo brašno, koje daje suptilnu, ali neodoljivu orašastu aromu i dodatne hranjive vrijednosti. Uz savršeno izbalansiranu kombinaciju sastojaka poput pirea od jabuka, cimeta i vanilije, nije samo ukusna, već i zdrava poslastica koju možeš pripremiti za doručak, desert ili jednostavan međuobrok.
Bademi
foto: Cocarinne/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač od bademova brašna
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
9
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
1,75
šalica
Smeđi šećer
0,66
šalica
Cimet
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Maslac
0,50
šalica
Maslac
6
žlica
Bademovo brašno
1
šalica
Šećer
0,33
šalica
Soda bikarbona
1
žličica
Pire od jabuka
0,75
šalica
Jaje
2
kom
Javorov sirup
2
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C i namasti kvadratni lim za pečenje (23x23 centimetra).
Pripremi streusel posip kombinirajući 1 šalicu glatkog brašna, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli u zdjeli. Sve dobro promiješaj. Dodaj 6 žlica otopljenog maslaca i miješaj dok ne dobiješ vlažne mrvice.
Pripremi tijesto za kolač tako što ćeš u srednje velikoj zdjeli pomiješati preostale 3⁄4 šalice oštrog brašna, bademovo brašno, bijeli šećer, sodu bikarbonu i preostalu 1⁄4 žličicu soli. Promiješaj da se sastojci sjedine i ostavi sa strane.
U zdjelu miksera dodaj pire od jabuka, preostali otopljeni maslac, jaja, javorov sirup i vaniliju. Miksaj dok se sve ne sjedini, otprilike 1 minutu.
Dodaj suhe sastojke u smjesu s mokrim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine, ali ne predugo – dovoljno da tijesto bude kompaktno.
Polovicu tijesta izlij u pripremljeni lim za pečenje. Preko tijesta pospi polovicu streusel posipa, ravnomjerno rasporedi. Zatim dodaj preostalo tijesto, pa preostali streusel na vrh.
Peci kolač u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Za dodatni užitak, prelij kolač glazurom od šećera u prahu i mlijeka!