Recepti Desert 16. kolovoza 2024.

Tražiš kolač koji super paše uz kavu? Imamo recept!

Desert
15 MIN
35 MIN
9
SREDNJE
kolač
Kolač s bademovim brašnom - odličan uz kavu
foto: @bakesloft Instagram
Kremasta tekstura, hrskavi preljev i suptilna aroma badema čine ga idealnim za doručak, desert ili slatki zalogaj uz omiljeni topli napitak

Zašto bi se zadovoljio običnim kolačem uz kavu kada možeš uživati u verziji s orašastim notama? Ovaj kolač od bademova brašna ima sve što ti treba za savršen užitak – bogat okus, kremastu teksturu i hrskavi streusel preljev koji savršeno nadopunjuje svaku šalicu omiljenog napitka. 

Umjesto klasičnih oraha, u ovom receptu koristi se bademovo brašno, koje daje suptilnu, ali neodoljivu orašastu aromu i dodatne hranjive vrijednosti. Uz savršeno izbalansiranu kombinaciju sastojaka poput pirea od jabuka, cimeta i vanilije, nije samo ukusna, već i zdrava poslastica koju možeš pripremiti za doručak, desert ili jednostavan međuobrok. 

bademi | Author: Cocarinne/Unsplash Bademi foto: Cocarinne/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač od bademova brašna
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
9
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 1,75 šalica
  • Smeđi šećer 0,66 šalica
  • Cimet 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslac 0,50 šalica
  • Maslac 6 žlica
  • Bademovo brašno 1 šalica
  • Šećer 0,33 šalica
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Pire od jabuka 0,75 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Javorov sirup 2 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C i namasti kvadratni lim za pečenje (23x23 centimetra).


  2. Pripremi streusel posip kombinirajući 1 šalicu glatkog brašna, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli u zdjeli. Sve dobro promiješaj. Dodaj 6 žlica otopljenog maslaca i miješaj dok ne dobiješ vlažne mrvice.


  3. Pripremi tijesto za kolač tako što ćeš u srednje velikoj zdjeli pomiješati preostale 3⁄4 šalice oštrog brašna, bademovo brašno, bijeli šećer, sodu bikarbonu i preostalu 1⁄4 žličicu soli. Promiješaj da se sastojci sjedine i ostavi sa strane.


  4. U zdjelu miksera dodaj pire od jabuka, preostali otopljeni maslac, jaja, javorov sirup i vaniliju. Miksaj dok se sve ne sjedini, otprilike 1 minutu.


  5. Dodaj suhe sastojke u smjesu s mokrim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine, ali ne predugo – dovoljno da tijesto bude kompaktno.


  6. Polovicu tijesta izlij u pripremljeni lim za pečenje. Preko tijesta pospi polovicu streusel posipa, ravnomjerno rasporedi. Zatim dodaj preostalo tijesto, pa preostali streusel na vrh.


  7. Peci kolač u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.


  8. Za dodatni užitak, prelij kolač glazurom od šećera u prahu i mlijeka!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

429 kcal

21 %

MASTI

25,50 g

35 %

KOLESTEROL

0,08 g

0 %

UH

45,00 g

16 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Isprobaj i ove slatke recepte!

bademi Možda vas zanima... Zalihu badema iskoristi na najbolji način! Recepti Možda vas zanima... Najjednostavniji keksići s bademima i čokoladom Recepti Možda vas zanima... Opušteno popodne uz flatbread s bademovim brašnom Recepti Keksi Možda vas zanima... Fantastični keksi od samo tri sastojka! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.