Ljeto ne može proći bez morskih specijaliteta, a onaj svima omiljeni je ujedno i najjednostavniji - buzara. Buzara se može pripremiti od raznih morskih plodova i na više načina, a Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam, odlučila se za dagnje i kozice te buzaru na crveno.
Popis namirnica za buzaru je možda kratak, ali je zato važno odabrati najkvalitetnije namirnice. Uz svježe jadranske dagnje i kozice, Tanja je za pripremu buzare koristila vrhunske METRO Chef proizvode. Neizostavan sastojak buzare je i hrskavi prepečeni kruh koji se umače u možda i najbolji dio buzare - umak ili toć.
Buzara od dagnji i kozica
Sastojci:
- 1 kg svježih dagnji
- 500 g svježih kozica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje METRO Chef
- 6 češnjeva češnjaka
- 1 vezica peršinovog lista
- 200 ml bijelog vina
- 3-4 žlice krušnih mrvica
- mljeveni papar
- 200 g pelata METRO Chef
- kruh
Postupak:
- Dagnje očisti i ukloni im "brkove" od trave. Oštećene i otvorene školjke odmah ukloni.
- Češnjak očisti i sitno nasjeckaj, a peršinov list operi i nasjeckaj.
- U zagrijani lonac ili dublju tavu dodaj maslinovo ulje, na vruće ulje dodaj nasjeckani češnjak i dio peršinovog lista.
- Čim zamiriše dodaj dagnje, promiješaj i poklopi. Nakon minutu dodaj papar, a kad se školjke otvore dodaj vino i kuhaj još jednu do dvije minute.
- Dodaj kozice, zatim pelate pa sve još kratko kuhaj na jakoj vatri.
- Pred kraj dodaj krušne mrvice, po potrebi dodaj malo soli i još maslinovog ulja.
- Iz lonca izbaci školjke koje se nisu otvorile. Posipaj peršinovim listom i posluži uz prepečeni kruh.