Slojevi ricotte, krem sira, čokoladnog pudinga i šlaga na bazi od keksa – desert koji podsjeća na cannoli, ali u jednostavnijem, modernom obliku
Cannoli su klasik sicilijanske slastičarske tradicije: hrskavi tuljac od prženog tijesta punjen slatkom ricottom i obično umočen u čokoladne mrvice ili pistacije. Ali za ovu verziju popularnoga kolača ne trebaš ni pećnicu, ni prženje u dubokom ulju, ni sate u kuhinji jer se svi prepoznatljivi okusi cannolija pretvaraju u slojevitu poslasticu koja se hladi u hladnjaku, a reže na kocke.
Slojevi koji osvajaju
Na dnu je podloga od mljevenih keksa i maslaca, zatim lagana krema od ricotte i krem sira, bogati sloj čokoladnog pudinga i naposljetku pahuljasti šlag.
Sve završava posipom od sitnih komadića čokolade ili onih retro čokoladnih mrvica. U svakoj kocki krije se savršen balans kremasto-hrskavog i slatko-svježeg. Umjesto pojedinačnih cannolija, kolač se reže na 12 porcija, a možeš ga napraviti dan ranije pa će se slojevi savršeno stisnuti i rezati.
Recept za cannoli kolač je u nastavku...
Cannoli kolač
foto: Bake or Break/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Cannoli kolač
35 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krem sir
225
g
Prašak za puding - čokolada
110
g
Mlijeko
1,50
šalica
Digestive keksi
1,50
šalica
Šećer
2
žlica
Sol
0,50
žličica
Maslac
115
g
Vrhnje za šlag
1,50
šalica
Šećer u prahu
0,50
šalica
Ricotta
1
šalica
Narančina korica
1
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Komadići čokolade
0,75
šalica
Postupak
Obloži kalup za pečenje 20x20 cm (oko 5 cm visine) s 2 lista papira za pečenje, postavljajući ih okomito jedan na drugi tako da krajevi vise oko 5 cm preko svih rubova kalupa i tvore “ručku” za lakše vađenje.
U velikoj zdjeli pjenjačom izmiješaj 1 paketić instant pudinga od čokolade (110 g) i 1 i ½ šalice hladnog mlijeka dok se prah potpuno ne otopi i smjesa lagano ne zgusne, oko 2 minute. Ostavi da odstoji dok pripremaš podlogu i ostale slojeve.
Razlomi kekse i stavi ih u multipraktik. Dodaj 2 žlice šećera i ¼ žličice soli. Miksaj dok keksi ne poprime teksturu pijeska, oko 15 sekundi. Dodaj 115 g otopljenog maslaca i pulsiraj još 6–8 puta dok se sve ne sjedini. Ako koristiš gotove mrvice, samo ih pomiješaj s maslacem u zdjeli.
Premjesti smjesu u pripremljeni kalup. Pomoću dna mjerne čaše ili prstiju utisni mrvice u ravnomjeran sloj, pazeći da popuniš rubove i kutove. Stavi u hladnjak dok pripremaš kreme.
U posudi miksera istuci 1 i ½ šalicu hladnog vrhnja za šlag i ¼ šalice šećera u prahu dok ne nastanu čvrsti vrhovi, 2–4 minute. Premjesti šlag u drugu zdjelu.
U istoj zdjeli miksera (nije je potrebno prati) istuci 225 g krem sira, 1 šalicu ricotte, preostalu ¼ šalice šećera u prahu, 1 žlicu korice naranče, 1 žličicu vanilije i preostalu ¼ žličice soli. Tuci na srednjoj brzini, povremeno skidajući smjesu sa stijenki zdjele, dok ne postane lagana i pjenasta, oko 3 minute.
Pomoću silikonske lopatice lagano umiješaj 1 šalicu šlaga i ½ šalice sitnih komadića čokolade u smjesu od ricotte dok se tek ne sjedini.
Žlicom rasporedi smjesu od ricotte preko podloge od keksa i poravnaj u ravnomjeran sloj. Preko nje žlicom rasporedi čokoladni puding i poravnaj.
Na kraju rasporedi preostali šlag i poravnaj. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći.
Prije posluživanja ravnomjerno pospi preostalu ¼ šalice komadića čokolade. Pomoću papira za pečenje izvadi kolač iz kalupa na dasku. Nareži na 12 kocki, brišući nož između svakog rezanja kako bi rubovi bili uredni.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
482 kcal
24 %
MASTI
32,70 g
45 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
41,70 g
15 %
PROTEINI
6,60 g
13 %
Ako želiš, zamijeni dio komadića čokolade nasjeckanim pistacijama za autentičan sicilijanski touch.
Kad već ne pališ pećnicu, "ispeci" i ove delicije!