gastro postao
Cassoulet - narodno jelo koje je Anthony Bourdain doveo do savršenstva. Bourdainov klasik od mesa i graha priprema se tri dana, no cassoulet nije rezerviran samo za kuhare koji imaju toliko vremena - krenite prečacem i iznenadite goste vrhunskim specijalitetom
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 1386
Confit
- 4 kom pačji bataci
- sol
- 4 grančica majčina dušica
- 1 grančica ružmarin
- 1 režanj češnjak
Ostalo
- 1000 g grah, bijeli
- 900 g svinjetina, masna
- 4 kom luk ,crveni
- 450 g kožice svinjske, suhe
- začinsko bilje
- sol
- papar
- 6 kom kobasice svinjske
- 1 režanj češnjak
Priprema
- Batake istrljajte solju, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Sutradan ugrijte pećnicu na 190°C. Otopite mast u tavi, a meso začinite paprom pa stavite u vatrostalnu posudu. Stavite majčinu dušicu, ružmarin i češnjak. Prelijte mast preko patke i prekrijte folijom. Pecite sat vremena. Ohladite preko noći.
- Prethodno namočenom grahu dodajte svinjsku potrbušinu, narezan luk, oko 110 grama svinjske kožice te bouquet garni. Prelijte vodom pa začinite solju i paprom. Kuhajte oko sat vremena. Neka se hladi 20 minuta te izvadite luk i bouquet garni.
- Izvadite potrbušinu pa je narežite na manje kockice. Ocijedite grah i sačuvajte tekućinu od kuhanja.
- U tavi ugrijte žlicu pačje masti na umjerenoj vatri i polako dodajte kobasice. Ispržite ih pa ocijedite od viška masti. U istoj tavi prepržite ostatak luka i češnjak pa dodajte svinjsku kožicu. Umiješajte još žlicu masti i ispasirajte.
- Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite kožicu od svinje s ostatkom na dno vatrostalne posude. Dodajte malo graha, pa kobasice, pa opet grah, zatim svinjetinu, pa ponovno grah te patku iz masti. Završite ostakom graha. Između svakog sloja dodajte i malo smjese koju ste ispasirali. Prelijte s malo tekućine u kojoj se kuhao grah. Pecite sat vremena.
- Smanjite temperaturu na 130°c pa pecite još sat vremena. Ostavite u hladnjaku da se ohladi preko noći.
- Sljedeći dan ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite još sat vremena pa zalijte s još malo sačuvane tekućine od graha. Smanjite temperaturu na 130°C i pecite još 15 minuta.
Izvor Skuhatćute