Recepti 13. listopada 2014.

Cassoulet prema receptu Anthonyja Bourdaina

gastro postao gastro.24sata.hr
Cassoulet - narodno jelo koje je Anthony Bourdain doveo do savršenstva. Bourdainov klasik od mesa i graha priprema se tri dana, no cassoulet nije rezerviran samo za kuhare koji imaju toliko vremena - krenite prečacem i iznenadite goste vrhunskim specijalitetom

Vrijeme pripreme: više od 180 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 1386

Confit

  • 4 kom pačji bataci
  • sol
  • 4 grančica majčina dušica
  • 1 grančica ružmarin
  • 1 režanj češnjak

Ostalo

  • 1000 g grah, bijeli
  • 900 g svinjetina, masna
  • 4 kom luk ,crveni
  • 450 g kožice svinjske, suhe
  • začinsko bilje
  • sol
  • papar
  • 6 kom kobasice svinjske
  • 1 režanj češnjak

Priprema

  1. Batake istrljajte solju, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
  2. Sutradan ugrijte pećnicu na 190°C. Otopite mast u tavi, a meso začinite paprom pa stavite u vatrostalnu posudu. Stavite majčinu dušicu, ružmarin i češnjak. Prelijte mast preko patke i prekrijte folijom. Pecite sat vremena. Ohladite preko noći.
  3. Prethodno namočenom grahu dodajte svinjsku potrbušinu, narezan luk, oko 110 grama svinjske kožice te bouquet garni. Prelijte vodom pa začinite solju i paprom. Kuhajte oko sat vremena. Neka se hladi 20 minuta te izvadite luk i bouquet garni.
  4. Izvadite potrbušinu pa je narežite na manje kockice. Ocijedite grah i sačuvajte tekućinu od kuhanja.
  5. U tavi ugrijte žlicu pačje masti na umjerenoj vatri i polako dodajte kobasice. Ispržite ih pa ocijedite od viška masti. U istoj tavi prepržite ostatak luka i češnjak pa dodajte svinjsku kožicu. Umiješajte još žlicu masti i ispasirajte.
  6. Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite kožicu od svinje s ostatkom na dno vatrostalne posude. Dodajte malo graha, pa kobasice, pa opet grah, zatim svinjetinu, pa ponovno grah te patku iz masti. Završite ostakom graha. Između svakog sloja dodajte i malo smjese koju ste ispasirali. Prelijte s malo tekućine u kojoj se kuhao grah. Pecite sat vremena.
  7. Smanjite temperaturu na 130°c pa pecite još sat vremena. Ostavite u hladnjaku da se ohladi preko noći.
  8. Sljedeći dan ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite još sat vremena pa zalijte s još malo sačuvane tekućine od graha. Smanjite temperaturu na 130°C i pecite još 15 minuta.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.