gastro postao
Nepogrešivi spoj čokolade i malina dobiva novu dimenziju u kombinaciji sa pistacijama i osvježavajućim sirom
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 437
Brownie baza
- 200 g tamna čokolada
- 160 g maslac, neslani
- 100 g šećer, kristal
- 40 g muscovado smeđi šećer
- 0.25 mala žlica sol
- 1 žlica ekstrakt vanilije
- 3 kom jaje kokošje
- 120 g bademi,mljeveni
- 60 g pistacije
Cheesecake preljev
- 200 g krem sir
- 50 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žlica ekstrakt vanilije
- 0.50 kom limunova korica
- 100 g maline
Priprema
- U dubljoj zdjeli na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu. Maknite s vatre i malo ohladite. Dodajte šećere, sol i vaniliju pa dobro promiješajte.
- Zatim umiješajte jaja koja ste prethodno umutili. Sve zajedno dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
- Bademe prosijte kroz sito kako biste se riješili prevelikih komadića i umiješajte u smjesu, a na kraju dodajte grubo nasjeckane pistacije.
- Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, pazeći da papir viri preko rubova kalupa. Ulijte smjesu od čokolade.
- Sve sastojke osim malina pomiješajte i prelijte preko brownie baze. Vrhom noža prođite po površini torte kako biste na nekim dijelovima pomiješali gornji i donji sloj. Utisnite maline tako da samo malim dijelom ostanu viriti iz kolača.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite tortu oko 35 minuta. Površina taman treba početi tamniti, a u sredini kolač i dalje treba biti mekan (nema smisla da čačkalicom probavate je li torta gotova jer ona mora ostati 'gnjecava' u sredini).
- Kad se ohladi, izvadite je iz kalupa (za to služi onaj papir koji viri iz kalupa) i skinite papir. Tortu poslužite dobro ohlađenu.