Recepti Desert 29. travnja 2025.

Chia puding s jagodama i čokoladnim preljevom

Desert
20 MIN
2 MIN
5
JEDNOSTAVNO
Uživaj u chia pudingu s jagodama i čokoladnim preljevom
Čoko chia puding s jagodama - bolje ne može!
foto: Pinterest
Ne moraš birati između slatkog i zdravog. Ovaj chia puding ima i čokoladu i vlakna. Puno vlakana!

Znaš li da chia sjemenke mogu apsorbirati do 10 puta više tekućine od svoje težine? Upravo zbog toga su idealna baza za puding jer ne glume teksturu, one je doslovno stvore. Kad im dodaš jagode, koje donose prirodnu kiselkastu svježinu, i sloj čokolade koji se stvrdne kao korica, dobiješ desert koji ima i strukturu i karakter.

Varijacije na slatku temu

Ako želiš malo promijeniti okus, umjesto jagoda slobodno koristi maline, pogotovo ako su sezonske i mirisne. Umjesto javorovog sirupa možeš dodati med ili agavin sirup, ovisno o tome što imaš pri ruci i koliko slatko voliš.

Kokosovo ulje možeš i preskočiti, čokolada će tada biti tvrđa, pa ju je dobro nanijeti u tanjem sloju kako bi je lakše probio žlicom. Što se čuvanja tiče, chia puding bez problema može stajati u hladnjaku do četiri dana, što ga čini idealnim za pripremu unaprijed.

Najbolje zamjene za bananu u smoothiejima | Author: Canva Chia sjemenke foto: Canva

Ne gasi ekran dok kuham

Chia puding s jagodama i čokoladnim preljevom
20 MIN
pripreme
2 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mlijeko 2,50 šalica
  • Jagode 2,25 šalica
  • Liofilizirane jagode 1,25 šalica
  • Javorov sirup 2 žlica
  • Chia sjemenke 1 šalica
  • Čokolada - komadići 0,50 šalica
  • Kokosovo ulje 1 žličica
Postupak
  1. U blenderu izmiksaj mlijeko, 1 šalicu svježih nasjeckanih jagoda, liofilizirane jagode i javorov sirup dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu zatim prebaci u veću zdjelu. Umiješaj chia sjemenke i dobro promiješaj pjenjačom kako ne bi ostale grudice. Ostavi da stoji oko 15 minuta, dok chia ne nabubri.


  2. Ostatak nasjeckanih svježih jagoda rasporedi na dno 5 čaša ili posudica zapremine oko 240 ml, otprilike po 1⁄4 šalice u svaku. Na to ulij oko 3⁄4 šalice pripremljenog chia pudinga. Pokrij i stavi u hladnjak na najmanje 1 sat, a možeš i preko noći. Sljedeći korak napravi tek kad se puding stisne.


  3. Kad je puding čvrst, otopi čokoladu i kokosovo ulje zajedno u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi (ukupno oko 1 1⁄2 min), miješajući između svakog zagrijavanja. Možeš ih otopiti i na pari (u zdjelici iznad kipuće vode). Na svaki puding stavi po 1 žlicu otopljene čokolade i pažljivo poravnaj površinu. Ukrasi dodatnim jagodama.


  4. Vrati u hladnjak i pusti da se čokolada stvrdne 1 do 2 sata prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

340 kcal

17 %

MASTI

18,50 g

25 %

KOLESTEROL

0,10 g

0 %

UH

41,00 g

14 %

PROTEINI

12,00 g

24 %

Kad dodaješ chia sjemenke u smjesu, dobro ih izmiješaj i pričekaj 15 minuta. Ako ih ne razbiješ odmah, ostat će grudaste i neće se ravnomjerno rasporediti.  

 

Chia voli i ove kombinacije...

tiramisu chia puding Možda vas zanima... Ovih dana svi na TikToku prave tiramisu chia puding Recepti Možda vas zanima... Chia puding s bananom služi kao doručak i slastica Recepti Možda vas zanima... Chia puding s grčkim jogurtom i jagodama Recepti Možda vas zanima... Razbudi se uz chia puding s kavom! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.