Churros su mali, slatki, hrskavi zalogaji čiste sreće, a kada ih spojite s divnim, svilenkastim umakom od čokolade, kave i vanilije, oduševljenju nema kraja. Složili bi se s nama i svi ostali sudionici drugog blogerskog gastro meet up-a.
No, od Marka s bloga Marko Bakes manje nismo ni očekivali. Slastice su mu u malom prstu, pa je tako, dok je pripremao ovaj desert, dijelio savjete za pripremu čitavog niza drugih slastica.
Savjete smo zabilježili u glavi, a recept za churrose, srećom, uspjeli smo skupiti od Marka, zapisali ga i sada ga, eto, dijelimo s vama. Potražite ga u nastavku, a dok grickate churrose, u videu pogledajte kako nam je bilo na drugom gastro meet up-u.
Za umak od čokolade:
- pola štapića vanilije
- 240 ml vrhnja za šlag
- 5 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žličica instant kave
- prstohvat soli
- 100 g čokolade za kuhanje
Za churrose:
- pola štapića vanilije
- 120 ml mlijeka
- 120 ml vode
- 90 g maslaca
- 120 g glatkog brašna
- 3 velika jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 žlica cimeta
Postupak pripreme:
- Za umak od čokolade zagrijte vrhnje za šlag, vaniliju i smeđi šećer.
- Kada se šećer rastopi dodajte kakao, kavu, sol i čokoladu za kuhanje te dobro umiješajte pjenjačom dok se čokolada ne rastopi te kuhajte konstantno miješajući dok se smjesa malo ne zgusne.
- Ostavite sa strane da se malo ohladi dok pripremate churrose.
- Za churrose stavite vodu, mlijeko, vaniliju, maslac i 1 žlicu šećera u lončić.
- Kuhajte dok se maslac ne rastopi te je jako važno da čekate mjehuriće da se počnu stvarati na površini.
- U kipuću tekućinu dodajte brašno brzo i sve odjednom. Brzo miješajući kuhačom dobit ćete kuglu prilično čvrstog tijesta.
- Prebacite tijesto u čistu zdjelu i pustite da se malo ohladi.
- Kuhačom ili mikserom umiješajte jaje jedno po jedno u tijesto dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
- Tom smjesom napunite slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
- Zagrijte ulje u dubokom loncu. Istisnite churrose u ulje i pržite dok ne dobiju tamnu boju.
- Pečene churrose uvaljajte u smjesu šećera i cimeta.
- Poslužite toplo uz umak od čokolade.
Dobar tek!