gastro postao
Kiselkasto voćni umak porijeklom iz Indije možete poslužiti uz rižu, curry ili na kanape sendvičima
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 2
Potrebno vam je
- 0.50 šalice jabučnog octa
- 0.50 šalice šećera
- 3 dunje
- 2 jabuke
- 0.50 šalice vode
- 2 male žlice đumbira
- 2 male žlice korijandera
- 1 male žlice kardamona u prahu
- 1 male žlice soli
- 1 štapić cimeta
- 1 mala žlica čili papričica
- 1 šalica datulja
- 2 žlice soka od limete
Priprema
- Pomiješati ocat i šećer u većoj posudi te zagrijati do vrenja miješajući dok se otopi šećer. Dodati dunje, pokriti i kuhati dok dinje omekšaju a tekućina se upije, oko 20 minuta, povremeno miješajući.
- Dodati jabuke, vodu, đumbir, korijander, kardamon, sol, cimet i chili pa ponovno zagrijati do vrenja na srednjoj vatri. Poklopiti i kuhati 10-ak min dok jabuke omekšaju.
- Umiješati datulje i sok limete.
- Chutney prebaciti u zdjelu i ohladiti. Zdjelu poklopiti i ostaviti u hladnjaku preko noći.
- Servirati uz basmati rižu ili curry.
- Umak se može pripremiti do dva tjedna unaprijed te držati u hladnjaku a prije serviranja dovesti na sobnu temperaturu.
Dobar tek!