Recepti 18. ožujka 2018.

Chutney: Osvježavajući umak za pečeno meso

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Riječ chutney dolazi od hindu riječi chattni što u prijevodu znači "gusti umak". Potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a njegova se popularnost proširila diljem svijeta.

Chutney je aromatičan, Chutney koji potječe iz indijskih kuhinja, a mogao bi se usporediti s mediteranskom šalšom. Ima kašast izgled, a sastoji se od komadića voća ili povrća. Slatko-kiseli okus dobiva se dodatkom šećera i limunova soka ili octa. U chutney se od začina dodaje gotovo sve prema okusu, od korijandra, kumina i kurkume, čilija i svježeg đumbira, a pravi se i od metvice s majčinom dušicom, bosiljkom.

Idealne namirnice za chutney su jabuke, breskve, šljive, marelice, rajčice, ili rabarbara. Priprema se polaganim kuhanjem, kao i marmelada, a najčešće se poslužuje kao prilog slatkim i slanim jelima

 

piletina i kruške Možda vas zanima... Divan spoj za bogat ručak: Piletina i chutney od kruške None

 

Chutney Možda vas zanima... Savršeno aromatičan chutney od pečenih krušaka Recepti

 

Chutney od luka i majčine dušice

Potrebno vam je:

  • 2 kg luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 140 g maslaca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 140 g šećera
  • žlica listića majčine dušice
  • prstohvat čilija u prahu
  • 750 ml crnog vina
  • 350 ml šerija ili vinskog octa
  • 200 ml porta, sol, papar

Priprema:

  1. Prepolovite i tanko nasjeckajte luk te usitnite češnjak. Otopite maslac i ulje u loncu pa dodajte luk i češnjak. Pospite šećerom, majčinom dušicom, čilijem, solju i paprom.
  2. Promiješajte i kuhajte 40-50 minuta na laganoj vatri. Ulijte vino, ocat i port pa kuhajte još 30 minuta miješajući dok se tekućina ne reducira.
  3. Ostavite da se ohladi pa stavite u staklenke.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.