Chutney je aromatičan, Chutney koji potječe iz indijskih kuhinja, a mogao bi se usporediti s mediteranskom šalšom. Ima kašast izgled, a sastoji se od komadića voća ili povrća. Slatko-kiseli okus dobiva se dodatkom šećera i limunova soka ili octa. U chutney se od začina dodaje gotovo sve prema okusu, od korijandra, kumina i kurkume, čilija i svježeg đumbira, a pravi se i od metvice s majčinom dušicom, bosiljkom.
Idealne namirnice za chutney su jabuke, breskve, šljive, marelice, rajčice, ili rabarbara. Priprema se polaganim kuhanjem, kao i marmelada, a najčešće se poslužuje kao prilog slatkim i slanim jelima.
Chutney od luka i majčine dušice
Potrebno vam je:
- 2 kg luka
- 4 češnja češnjaka
- 140 g maslaca
- 4 žlice maslinova ulja
- 140 g šećera
- žlica listića majčine dušice
- prstohvat čilija u prahu
- 750 ml crnog vina
- 350 ml šerija ili vinskog octa
- 200 ml porta, sol, papar
Priprema:
- Prepolovite i tanko nasjeckajte luk te usitnite češnjak. Otopite maslac i ulje u loncu pa dodajte luk i češnjak. Pospite šećerom, majčinom dušicom, čilijem, solju i paprom.
- Promiješajte i kuhajte 40-50 minuta na laganoj vatri. Ulijte vino, ocat i port pa kuhajte još 30 minuta miješajući dok se tekućina ne reducira.
- Ostavite da se ohladi pa stavite u staklenke.