gastro postao
Na zahtjev naših čitatelja ponovo donosimo recept za čokoladnu tortu koja je izazvala pravu pomutnju na webu!
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 18
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 274
Biskvit
- 4 kom jaje kokošje
- 4 žlica šećer, kristal
- 1 dl ulje suncokretovo
- 1 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 4 žlica pšenično brašno, bijelo
- 3 žlica kakao u prahu, nezašećereni
- 13 g prašak za pecivo
Krema
- 0.50 l vrhnje za šlag
- 250 g čokolada za kuhanje
Priprema
- Pjenasto umutite jaja i šećer i tome dodajte pomiješano ulje i mlijeko.
- U zasebnoj posudici promiješajte prašak za pecivo, kakao i oštro brašno i tu smjesu postepeno dodajite smjesi jaja, šećera, ulja i mlijeka uz lagano miješanje.
- Gotovu smjesu izlijte u kalup za tortu prethodno premazan maslacem sa svih unutarnjih strana i posut oštrim brašnom.
- Ljubitelji aroma mogu dodati koricu limuna i naranče i vanilin šećer. Svježe pečen biskvit ravnomjerno izbodite vilicom.
- Dok se kolač peče stavite kuhati slatko vrhnje i čokoladu za kuhanje koju ste prethodno razlomili. Ako volite više kreme možete poduplati količinu sastojaka za kremu. Čokolada će se kuhanjem i konstantnim miješanjem polako topiti, a krema dobiti pravu čokoladnu boju. Krema je gotova kada se čokolada u potpunosti otopi i smjesta postane ujednačena.
- Na svježe pečen biskvit (dok je još vruć) izlijte vruću kremu, pustite da se ohladi i stavite u hladnjak.
- Dekoracija: Krema će po vrhu dobiti glatku koricu i tako je torta sama po sebi dekorativna. Ako želite nešto malo drugačije od uobičajenog - nakon što se torta ohladi, paletom narušite glatku koricu i dio kreme iskoristite za oblaganje torte sa strana.
- Paletom 'packajte' po torti i tako ćete stvoriti lijepi dekor. Final touch napravite m&m bombončićima koje ćete posložiti po vlastitom guštu.
Dobar tek!