gastro postao
Zavodljivo slatke delikatese kojoj niti jedan čokoladoljubac ne može odoljeti
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 21
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 144
Praline
- 600 g čokolada s 60% kakaa
Ganache krema
- 200 g tamna čokolada
- 1000 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Priprema
- Rastopite izmrvljenu čokoladu na pari na temperaturi do 45 Celzijevih stupnjeva.
- Nakon toga, rastooljenu čokoladu hladite na 25 do 27 Celzijevih stupnjeva (uz pomoć kuhinjskog termometra). U zdjelu s rastopljenom čokoladom dodajte komadiće nerastopljene čokolade te sve skupa miješajte dok se ne rastopi.
- Čokoladnu smjesu ponovno grijete na pari na temperaturi od 30 do 31 Celzijevih stupnjeva.
- U kalup za praline ulijte obrađenu čokoladu, nakon čega ju dobro iscijedite iz kalupa na način da vam u kalupu ostanu tanke stijenke pralina. Sav višak odstranite.
- Kalup za praline s izlivenim stijenkama pralina stavite na hlađenje u duboko smrzavanje na 15-ak minuta, kako bi se stijenke stisnule.
- Napravite ganache kremu - slatko vrhnje zakuhajte, prelijte izmrvljenom čokoladom te miješajte dok ne dobijete smjesu glatke teksture. Ovisno o tome koji okus želite postići možete dodati Nescaffe, lješnjake, vaniliju, med, bademe, cimet ili neki drugi sastojak po želji.
- Kalup za praline u kojem se nalaze ohlađene i stisnute čokoladne stijenke punite ganache kremom.
- Praline napunjene ganache kremom "zatvorite" završnim slojem čokolade. Skinite višak čokolade i sve lijepo poravnajte i ponovno stavite kalup na hlađenje u duboko smrzavanje.
- Kada su se praline stisnule, izvadite ih iz kalupa i uživajte u slatkom deliriju!
Izvor Mirjana Špoljar