Recepti 13. listopada 2014.

Čokoladne praline

Čokoladne praline
gastro postao gastro.24sata.hr
Zavodljivo slatke delikatese kojoj niti jedan čokoladoljubac ne može odoljeti

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 21

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 144

Praline

  • 600 g čokolada s 60% kakaa

Ganache krema

  • 200 g tamna čokolada
  • 1000 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Priprema

  1. Rastopite izmrvljenu čokoladu na pari na temperaturi do 45 Celzijevih stupnjeva.
  2. Nakon toga, rastooljenu čokoladu hladite na 25 do 27 Celzijevih stupnjeva (uz pomoć kuhinjskog termometra). U zdjelu s rastopljenom čokoladom dodajte komadiće nerastopljene čokolade te sve skupa miješajte dok se ne rastopi.
  3. Čokoladnu smjesu ponovno grijete na pari na temperaturi od 30 do 31 Celzijevih stupnjeva.
  4. U kalup za praline ulijte obrađenu čokoladu, nakon čega ju dobro iscijedite iz kalupa na način da vam u kalupu ostanu tanke stijenke pralina. Sav višak odstranite.
  5. Kalup za praline s izlivenim stijenkama pralina stavite na hlađenje u duboko smrzavanje na 15-ak minuta, kako bi se stijenke stisnule.
  6. Napravite ganache kremu - slatko vrhnje zakuhajte, prelijte izmrvljenom čokoladom te miješajte dok ne dobijete smjesu glatke teksture. Ovisno o tome koji okus želite postići možete dodati Nescaffe, lješnjake, vaniliju, med, bademe, cimet ili neki drugi sastojak po želji.
  7. Kalup za praline u kojem se nalaze ohlađene i stisnute čokoladne stijenke punite ganache kremom.
  8. Praline napunjene ganache kremom "zatvorite" završnim slojem čokolade. Skinite višak čokolade i sve lijepo poravnajte i ponovno stavite kalup na hlađenje u duboko smrzavanje.
  9. Kada su se praline stisnule, izvadite ih iz kalupa i uživajte u slatkom deliriju!

Izvor Mirjana Špoljar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.