Recepti 13. listopada 2014.

Čokoladni mousse

Čokoladni mousse
gastro postao gastro.24sata.hr
Ikona među desertima - lagana, pjenušava slastica od čokolade

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 576

Potrebno vam je

  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 kom jaje kokošje
  • 50 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 0.50 l vrhnje za šlag
  • 200 g tamna čokolada

Priprema

  1. Bitno je koristiti dva žutanjka i dva cijela jaja (a ne samo cijela jaja) kako bi se smjesa bolje povezala. Jajima dodajte smeđi šećer i miješajte pjenačom dok se ne zapjeni.
  2. Smjesu kuhajte lagano na pari i cijelo vrijeme miješajte pjenačom.
  3. Kada su jaja i šećer fino pjenasto izmiješana, polako dodajte čokoladu sa 70% kakaa i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  4. Kod čokolade je bitno da ni u kojem trenutku ne dođe u kontakt s vodom, inače će se grudati a mousse neće imati onaj divan pjenasto-zrakasti okus.
  5. Kada ste skinuli smjesu s pare, dodajte istučeno slatko vrhnje. Bitno je da šlag nije pretvrd, tj. previše istučen. Šlag se dodaje malo po malo, kako biste dobili finu teksturu.
  6. Laganim pokretima umiješavajte šlag u mousse da u sebe povuče zrak.
  7. Nakon što ste umiješali šlag, ukoliko želite, mousse možete oplemeniti alkoholom po želji.
  8. Kod serviranja, mousse je još uvijek tekuć (ne tvrd) ali ima svoju specifičnu gustoći i čvrstinu.
  9. Ukrasite mousse sa šlagom, voćem, voćnim umakom, pistacijom, čokoladnim dekoracijama.

Izvor Slasticu i recept pripremila nam je Mirjana Špoljar, slastičarka hotela Regent Esplanade.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.