gastro postao
Ikona među desertima - lagana, pjenušava slastica od čokolade
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 576
Potrebno vam je
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 kom jaje kokošje
- 50 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 0.50 l vrhnje za šlag
- 200 g tamna čokolada
Priprema
- Bitno je koristiti dva žutanjka i dva cijela jaja (a ne samo cijela jaja) kako bi se smjesa bolje povezala. Jajima dodajte smeđi šećer i miješajte pjenačom dok se ne zapjeni.
- Smjesu kuhajte lagano na pari i cijelo vrijeme miješajte pjenačom.
- Kada su jaja i šećer fino pjenasto izmiješana, polako dodajte čokoladu sa 70% kakaa i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Kod čokolade je bitno da ni u kojem trenutku ne dođe u kontakt s vodom, inače će se grudati a mousse neće imati onaj divan pjenasto-zrakasti okus.
- Kada ste skinuli smjesu s pare, dodajte istučeno slatko vrhnje. Bitno je da šlag nije pretvrd, tj. previše istučen. Šlag se dodaje malo po malo, kako biste dobili finu teksturu.
- Laganim pokretima umiješavajte šlag u mousse da u sebe povuče zrak.
- Nakon što ste umiješali šlag, ukoliko želite, mousse možete oplemeniti alkoholom po želji.
- Kod serviranja, mousse je još uvijek tekuć (ne tvrd) ali ima svoju specifičnu gustoći i čvrstinu.
- Ukrasite mousse sa šlagom, voćem, voćnim umakom, pistacijom, čokoladnim dekoracijama.
Izvor Slasticu i recept pripremila nam je Mirjana Špoljar, slastičarka hotela Regent Esplanade.