gastro postao
Fešta u čast irskom zaštitniku Sv. Patriku nezamisliva je bez tradicionalnih delicija poput Colcannona - Jelo od pirea i kupusa ili kelja.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 167
Potrebno vam je
- 3 kriška slanina suha, masna
- 900 g krumpir, mladi
- 4 šalica kupus, kineski
- 0.75 šalica luk ,crveni
- 0.30 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- sol
- papar
- 2 žlica maslac, neslani
Priprema
- Stavite komadiće krumpira veličine 2,5 cm u zdjelu i vode dovoljno da ih prekriva. Dodajte dvije žličice soli i kuhajte 15-18 minuta. Popržite slaninu u tavi na srednjoj vatri. Kad slanina postane smećkasta i pomalo hrskava, premjestite je na papirnati ručnik. Ostavite žlicu masnoće od slanine, a ostalo ocijedite.
- U vruću tavu dodajte luk i pirjajte ga oko dvije minute, dok ne pozlati. Dodajte kupus i pirjajte ga oko pet minuta. Posolite i popaprite. Ocijedite krumpir i vratite ga u vrući lonac. Stavite lonac na još vruću ploču (ili, ako rabite plin, na laganu vatru) i napravite pire te dodajte mlijeko te do žličice soli i papra.
- Ubacite prženu slaninu, sitno narezani kupus i sjeckani luk. Stavite jelo u posudu za posluživanje, napravite malu udubinu na sredini i ubacite u nju maslac.
Izvor Skuhatćute