gastro postao
Želite li obojiti tijesto za paštu, miješajte ga dok ne dobije ujednačenu boje. Po boji ćete prepoznati koliko brašno “pije” pa dodajte toliko crnila da bude sasvim tamno
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 139
Potrebno vam je
- 200 g glatko brašno
- 2 kom jaje kokošje
- 1 mala žlica sol
- 220 ml voda
- 1 žlica crnilo sipe
- 600 g škampi
- ulje maslinovo
- 0.50 dl vino bijelo
- 1 režanj češnjak
- peperoncin
- peršin, list
- 1 žlica vrhnje kiselo (10% masti )
- 0.50 žlica curry
- cvijet soli
Priprema
- Umijesite tijesto za pljukance od brašna, jaja, soli i vode. Izradite masu u glatko elastično tijesto, a prije samog kraja umiješajte crnilo sipe. Tijesto podijelite na četiri komada, oblikujte u kugle i ostavite da se odmori pokriveno petnaestak minuta. Trgajte komadiće tijesta i među dlanovima oblikujte pljukance.
- Očistite škampe. Od glava i krakova skuhajte riblji temeljac uz dodatak korjenastog povrća.
- Repove škampi očistite. U tavu na malo mlakog maslinova ulja dodajte dlanom zgnječeni češnjak, ubacite repove škampi te kratko pecite. Podlijevajte bijelim vinom.
- Prije kraja dodajte kiselo vrhnje i dobro sve izmiješajte. Posolite, dodajte sasvim malo peperoncina, curryja te sve podlijete ribljim temeljcem. Ostavite da kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne.
- Pljukance skuhane u blago posoljenoj vodi kuhajte 13 minuta, ocijedite i dodajte u umak.
- Promiješajte i ostavite 2 minute da se prožmu. Servirajte.