gastro postao
Naš bloger Dino Bebić za svečani blagdanski stol odabrao je tradicionalno jelo
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 408
Špikovanje
- 2000 g junetina, but
- 100 g mrkva, crvena
- 0.50 kom češnjak
- 100 g krastavci, kiseli
- 50 g panceta
- 6 kom klinčići
Marinada
- 1 l voda
- 2 dl vinski ocat
- 200 g mrkva, crvena
- 0.50 kom češnjak
- 100 g luk ,crveni
- 150 g jabuka (mesnati dio)
- 50 g celer, korijen
- 50 g peršin, korijen
- lovorov list
- klinčići
- peršin, list
Kuhanje
- 2.50 dl ulje maslinovo
- 2.50 dl ulje, biljno
- 0.50 l crno vino
- 1 dl prošek
- 1.50 l goveđi temeljac
- sol
- papar
Priprema
- Meso očistite od žila i žilica. Očistite povrće, narežite na štapiće i nožem napravite udubinu u mesu u koju ćete puniti povrće i pancetu. Za aromu dodajte par klinčića. Meso je spremno za marinadu.
- Očistite povrće i narežite na veće komade, prekrijte preko mesa i dolijte vodu i ocat. Ostavite 48 sati da se meso marinira.
- Meso procijedite, ocijedite i dobro posušite. Prepržite ga sa svih strana da uhvati finu koricu. Izvadite ga na pladanj i na istoj masnoći prepržite povrće iz marinade. Kad malo zažuti, dodajte 2 žlice koncentrata od rajčice, prepržite i vratite meso.
- Podlijte sa crnim vinom. Vino mora iskuhati do kraja, tek onda podlijevajte s temeljcem sve onoliko koliko je potrebno da se meso skuha i da se napravi fini umak. Začinite sa soli i paprom i oplemenite s 1 dcl prošeka.
- Kad je meso gotovo, izvadite ga ponovno na pladanj. Iz umaka izvadite lovor list, te umak protisnite kroz cjedilo ili štapnim mikserom dobro usitnite kako bi dobili fini gusti umak. Dodajte suhe šljive i vratite kuhati desetak minuta.
- Meso narežite na šnite kao što je prikazano na slici, prelijte umakom od kuhanja.Uz pašticadu servirajte domaće njoke i suhe šljive.