gastro postao
Spojite nespojivo pa navalite na domaću pitu kremastog nadjeva koja će vas osvojiti istog trena
Krumpir, poriluk i slanina sjajno će se složiti s kiselim vrhnjem, posebice domaćim, i nešto omiljenih začina. Pripremite domaće tijesto, začinite ga kremastim nadjevom i za taj čas uživajte u divnim zalogajima pite po samo vašem ukusu. Dodati joj možete i ribani sir za još bolje arome, a zaželite li se zelenih dodataka, ubacite i koju šaku blanširanog špinata.
Potrebno vam je:
- 250 g brašna
- 110 g maslaca
- 1 žumanjak
- 5 žlica vode
- 2 jaja
- 400 g krumpira
- 100 g slanine
- 1 manji poriluk
- 100 kiselog vrhnja
- Krupna sol
- Timijan
- Sol
Priprema:
- Maslac uvaljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Tijestu dodajte žumanjak i vodu.
- Začinite prstohvatom soli i zamijesite tijesto.
- Oblikujte kuglu, pazite da je ne izradite previše pa je zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata.
- Kada se odmorilo, tijesto razvaljajte na veličinu kalupa pa ga najprije ispecite na slijepo.
- Vilicom napravite manje rupice po površini tijesta pa pecite oko 10 do 15 minuta na 200 stupnjeva.
- Nadjev pripremite tako da skuhate krumpir koji ste prethodno nasjeckali na manje komadiće.
- Slaninu nasjeckate na komadiće pa je kratko popržite.
- Dodajte joj sjeckani poriluk, timijan sol i papar.
- Kratko pecite, maknite s vatre, a zatim dodajte kiselo vrhnje i jedno jaje.
- Ubacite i krumpir. Dobro povežite smjesu i prebacite je u kalup.
- Ostane li vam tijesta, svakako napravite poklopac za pitu i premažite ga jajem.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.
Dobar tek!