Recepti 18. listopada 2018.

Zamijesite jednostavan, hrskavi domaći kruh

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Klasičnoj pripremi kruha dodajte mali zaokret, pa ga ispecite u posudi s poklopcem i uživajte u hrskavoj korici izvana i mekom, spužvastom kruhu iznutra.

Na ovaj smo se način okušali u pripremi kruha koji se ne mijesi, a onda u potpunosti zaboravili na kruh iz kalupa i baš svaku vrstu odlučili pripremati u poklopljenom loncu. Važno je samo da koristite lonac koji nema plastične dijelove i može u pećnicu.

 

Možda vas zanima... Jeste li čuli za genijalan kruh koji se ne mijesi? Špajza

 

Na ovaj način kruh će poprimiti hrskavu koricu izvana, a iznutra ostati mekan i spužvast, upravo savršen za svaku vrsta uživanja u sve hladnijim jesenskim danima.

Poslužite ga još toplog s maslacem, od njega pripremite najfinije sendviče ili ga poslužite uz glavna jušna jela

 

Možda vas zanima... Korak po korak: Uzgojite starter za fini domaći kruh Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 300 ml vode
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica ulja
  • Prstohvat šećera

Postupak pripreme:

  1. U toploj vodi umutite kvasac i prstohvat šećera. Pustite da se pojave mjehurići, a za to vrijeme pomiješajte brašno sa soli.
  2. Dodajte kvasac i malo ulja, pa od toga zamijesite tijesto.
  3. Pustite da se diže oko sat vremena, a zatim premijesite i pustite da se diže još 15 minuta do pola sata.
  4. Prebacite u posudu s poklopcem koja može u pećnicu, na vrhu kruha napravite križić nožem, poklopite i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva.
  5. Nakon pola sata poklopac otklopite i pecite otkriveno još 15 minuta. Izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i pustite da se ohladi. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.