Na ovaj smo se način okušali u pripremi kruha koji se ne mijesi, a onda u potpunosti zaboravili na kruh iz kalupa i baš svaku vrstu odlučili pripremati u poklopljenom loncu. Važno je samo da koristite lonac koji nema plastične dijelove i može u pećnicu.
Na ovaj način kruh će poprimiti hrskavu koricu izvana, a iznutra ostati mekan i spužvast, upravo savršen za svaku vrsta uživanja u sve hladnijim jesenskim danima.
Poslužite ga još toplog s maslacem, od njega pripremite najfinije sendviče ili ga poslužite uz glavna jušna jela.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 300 ml vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žlica soli
- 1 žlica ulja
- Prstohvat šećera
Postupak pripreme:
- U toploj vodi umutite kvasac i prstohvat šećera. Pustite da se pojave mjehurići, a za to vrijeme pomiješajte brašno sa soli.
- Dodajte kvasac i malo ulja, pa od toga zamijesite tijesto.
- Pustite da se diže oko sat vremena, a zatim premijesite i pustite da se diže još 15 minuta do pola sata.
- Prebacite u posudu s poklopcem koja može u pećnicu, na vrhu kruha napravite križić nožem, poklopite i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva.
- Nakon pola sata poklopac otklopite i pecite otkriveno još 15 minuta. Izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i pustite da se ohladi.
Dobar tek!