Recepti 03. listopada 2014.

Doboš torta

gastro postao gastro.24sata.hr
Mađarski slastičar József C. Doboš predstavio je ovu tortu 1885. te su Franjo Josip I. i Elizabeta Austrijska bili među prvim ljudima koji su je kušali. Danas je poznata diljem svijeta te se često servira u otmjenim hotelima i restoranima.

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 16

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 200

Kore

  • 1 kom vanilin šećer
  • 7 žlica pšenično brašno, bijelo

Krema

  • 4 kom jaje kokošje
  • 150 g šećer, u prahu
  • 3 kapi ekstrakt vanilije
  • 150 g čokolada
  • 240 g maslac, neslani

Glazura

  • 3 žlica šećer, kristal

Priprema

  1. Pjenasto umutite žumanjke s četiri žlice šećera i vanilin šećerom. U drugoj zdjeli istucite mikserom čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodajte preostale tri žlice šećera i tucite dok snijeg ne postane čvrst.
  2. Spojite obje smjese i umiješajte brašno. Od tijesta ispecite sedam ili osam kora za tortu. Pecite ih jednu po jednu u okruglom kalupu na rasklapanje koji ste premazali maslacem i posuli brašnom na 180°C oko 15 minuta. Pečene kore skidajte vruće s lima i stavljajte na dasku.
  3. U čistoj i suhoj posudi razbijte jaja, dodajte šećer i ekstrakt vanilije te miješajte pjenjačom na pari dok se smjesa ne zgusne. Zatim je maknite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na sitne komade te miješajte dok se čokolada ne rastopi, a krema ohladi.
  4. U ohlađenu kremu umiješajte maslac koji ste prethodno razradili mikserom. Sve dobro izmiješajte električnim mikserom dok smjesa ne postane laka i pjenasta. Ovim nadjevom premažite jednu po jednu koru i slažite ih jednu na drugu, sve osim posljednje, koju ćete preliti glazurom od karmeliziranog šećera, razdijeliti na kriške pa njima ukrasiti tortu. Ostavite malo kreme sa strane za kasnije premazivanje okolnih rubova torte.
  5. Glazuru od šećera napravite tako da u zdjelu s debelim dnom stavite šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se ne rastopi i požuti. Ovim karameliziranim šećerom prelijte zadnju koru pa širokim nožem brzo razmažite glazuru po cijeloj površini. Drugim nožem premazanim maslacem narežite koru na kriške i složite na vrh torte. Prema želji, ukrasite tortu orašastim plodovima.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.