Recepti 21. listopada 2022.

Domaća jabukovača – nema boljeg načina za obilježiti svjetski dan jabuka

Dokazano: zamiriši cijelu kuću! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Voliš li jabukovaču? Sigurni smo da je odgovor potvrdan. No, ako pitamo radiš li je ikad kod kuće, veća je vjerojatnost da će odgovor biti – ne. Možda je vrijeme da i to isprobaš.

Na dan 21. listopada obilježava se svjetski dan jabuka. A ako postoji neko voće koje možemo nazvati „osnovnim“ voćem, voćem koje se provlači uvijek i svuda, sigurni smo da bi to bila jabuka. Postotak ljudi koji bi kao prvu asocijaciju na voće naveli baš jabuku zasigurno je velik. Kad objave prvo istraživanje na ovu temu, javit ćemo ti, a dotad se možeš složiti s nama.

Iako jabuke u raznim verzijama i kombinacijama koristimo cijele godine, jesen i zima je nekako ipak njihovo vrijeme. I tada nam jednostavno godi jesti posebno slastice od jabuka. No, čak i više od samog okusa, volimo onaj miris koji se širi kad se priprema nešto s jabukama. Ima nešto u tom što nam pruža ugodu i umiruje nas.

Možda vas zanima... Kad vidimo ušećerene jabuke kao da smo ponovno djeca Recepti

Red je, stoga, da se jabukama odužimo tako da obilježimo njihov dan. Ako se slastice s jabukama redovno pripremaju u tvojoj kuhinji, možda danas možeš napraviti nešto što dosad nisi. Je li to možda domaća jabukovača? Sigurno ima onih koji će odgovoriti da je i to redovito u njihovim šalicama, ali mi ćemo svejedno možda popraviti dan nekima koji ovo piće dosad nisu pripremali.

Jedno ti možemo garantirati – ako voliš miris jabuka koji se širi dok pripremaš, na primjer, pitu od jabuka, onda se pripremi otići jednu razinu više. Domaća jabukovača ispunit će tvoj dom tim poznatim mirisom više no ikad.

Domaća jabukovača

Sastojci:

  • 10-12 srednjih jabuka (raznih vrsta), narezanih na četvrtine
  • 2 naranče, narezane na četvrtine (oguljene, ako želite da vaša jabukovača bude manje opora)
  • 4 štapića cimeta
  • 1 žlica cijelih klinčića
  • 16 šalica vode, po potrebi više ili manje
  • 1/2 šalice zaslađivača (smeđi šećer ili javorov sirup)
  • Dodatni začini po želji: 1 žličica pimenta u zrnu, 1 cijeli muškatni oraščić i/ili 1 inč svježeg đumbira

Priprema:

  1. U veliki lonac stavi jabuke, naranče, cimet, klinčiće i (po izboru) dodatne začine. Prekrij vodom, ostavljajući otprilike centimetar ili dva do vrha.
  2. Kuhaj na jakoj vatri dok ne zavri. Zatim smanji vatru na srednju, poklopi i pusti da krčka oko 2 sata, odnosno dok jabuke potpuno ne omekšaju.
  3. Gnječilicom za krumpir zgnječi sve jabuke i naranče uz stijenku lonca kako bi pustile više okusa. Zatim poklopi i kuhaj još sat vremena.
  4. Pomoću finog cjedila ili gaze procijedi sve komadiće (jabuke, naranče, začine), pritišćući ih na cjedilo da ispuste sav sok.
  5. Umiješaj željenu količinu zaslađivača, po ukusu. Možeš svakako kušati radije nego da bude previše slatko.

Uzdravlje! 

Tvoja domaća jabukovača je spremna! Nadamo se da je i društvo stiglo, jer bit će jabuka za sve. Ako želiš da sve izgleda još bolje, možeš dodati nekoliko svježih kriški naranče i štapiće cimeta u lonac kako bi dobro izgledao kad poslužiš. Osim tog, za pravi koktel ugođaj možeš rubove čaše natrljati kriškom naranče, pa umočiti u šećer. 

Domaća jabukovača odlična je topla i svježa, ali možeš ju isto tako ostaviti da se ohladi pa spremiti u hladnjak. U zatvorenoj boci, posudi ili vrču može stajati u hladnjaku do 5 dana. A možeš ju i zamrznuti i kad poželiš začas imati toplu jabukovaču. U zamrzivaču može trajati do 3 mjeseca.

Možda vas zanima... Jabuke s hrskavim pokrovom – možda najjednostavniji recept ikad Recepti Obrnuti kolač s jabukama Možda vas zanima... Zasladi dan preokrenutim kolačem s jabukama Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.