Sočni, mirisni i gotovi u 15 minuta – rižini rezanci s češnjakom i maslacem su sve što trebaš za brz i utješan obrok. Imamo odličan recept!
Nisu svi brzi recepti jednako zahvalni. Neki su jednostavni, ali ostave te gladnim. Ovi rižini rezanci s češnjakom to definitivno nisu. Aromatični češnjak, bogat maslac i slani umak s daškom meda čine bazu jela koje iziskuje tek 15 minuta tvog vremena.
Ključ je u pravilnom redoslijedu: dok se rezanci kuhaju, umak je već spreman. Maslac i tanko rezani češnjak lagano se zagrijavaju tek toliko da puste aromu. Kad se tjestenina prebaci iz lonca u tavu, zajedno s malo škrobne vode, dobije se idealna tekstura: umak koji oblaže rezance, ali ih ne slijepi.
Rižini rezanci s češnjakom i maslacem savršen su izbor za ručak usred radnog dana, brzinsku večeru ili kao baza uz pečene škampe, piletinu ili tofu.
Ako nemaš rižine rezance, nećeš pogriješiti ni sa špagetima ili svježim rezancima. A ako se tjestenina ipak malo posuši, dovoljno je dodati žlicu vode iz lonca i sve se u trenu vrati u balans.
Recept je u nastavku...
Rižini rezanci idealni su za ovo brzo jelo, no ako ih nemaš, odlični će biti i špageti ili 'obični' rezanci
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Rižini rezanci s češnjakom
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Rižini rezanci
280
g
Povrtni temeljac
120
ml
Umak od kamenica
2
žlica
Soja umak
2
žlica
Med
1
žlica
Chili crisp
1
žlica
Maslac
3
žlica
Češnjak
7
režanj
Mladi luk
4
kom
Postupak
Skuhaj rezance u velikom loncu kipuće vode prema uputama s pakiranja. Ako koristiš rižine rezance, obavezno ih dobro promiješaj prilikom dodavanja u vodu kako se ne bi zalijepili.
Dok se rezanci kuhaju, u zdjelici izmiješaj temeljac, umak od kamenica, soja sos, med i čili crisp. U velikoj tavi otopi maslac na srednje jakoj vatri, dodaj tanko narezani češnjak i pirjaj 1-2 minute – dovoljno da omekša, ali ne posmeđi.
Kad su rezanci kuhani, hvataljkama ih prebaci direktno u tavu s maslacem i češnjakom. Dobro promiješaj, zatim prelij umakom. Miješaj na srednje jakoj vatri dok se rezanci potpuno ne oblože. Ako izgledaju presuho, dodaj žlicu-dvije vode od kuhanja kako bi se umak prorijedio.
Posluži odmah, posuto narezanim mladim lukom. Rezanci se mogu spremiti u hladnjak, no bit će tvrđi i ljepljivi – pri podgrijavanju u tavi ili mikrovalnoj dodaj malo vode da ponovno omekšaju.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
400 kcal
20 %
MASTI
12,00 g
16 %
KOLESTEROL
0,23 g
0 %
UH
62,00 g
22 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
Želiš li pikantniju verziju ovoga jela, dodaj žlicu čili crispa izravno na tanjur prije posluživanja.
Kad smo već kod rezanaca, klikni i na ove recepte!