Recepti 18. listopada 2022.

Kad vidimo ušećerene jabuke kao da smo ponovno djeca

Čarobni slatkiš djetinjstva foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ušećerene jabuke jednostavno mirišu na djetinjstvo, i od tog ne možemo pobjeći. Pa čak i ako smo ih češće željeli nego jeli, svejedno nam obilježile taj dio života…

Kad bismo morali navesti jednu stvar koja nas, uz ringišpil, podsjeća na one sajmove kakve pamtimo iz djetinjstva, onda bi to sigurno bile ušećerene jabuke. Dobro, možda i ušećerena vata, ali šećer je svakako u igri. Oni koji imaju tu privilegiju da se sjećaju svojih posjeta božićnim sajmovima s roditeljima, znat će kakav im je osjećaj izazivao taj crveni slatkiš na štapiću

Znaš ono kad pitaš ima li što slatko, a mama ti kaže „ima jabuka“? E, pa kad su ušećerene jabuke u pitanju, taj odgovor od kojeg se mnogima već poslovično diže kosa na glavi, dobiva sasvim novu dimenziju.

Možda vas zanima... Jabuke u šlafroku neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo Recepti

Iako su nam nekoć na štandovima djelovale kao neki svemirski slatkiš, savršenog oblika, glatke površine u kojoj smo se mogli gotovo ogledati, ovaj slatkiš nije pretjerano komplicirano napraviti i kod kuće. Štoviše, vrlo je jednostavno i potrebno ti je tek nekoliko sastojaka. Da, ovako će možda nestati mali dio čarolije, ali ako imaš nekog kom ćeš to pripremiti i razveseliti ga, isplati se!

Činjenica je da ovo nije slatkiš koji ćeš si pripremiti kad ti navečer dođe želja za slatkim i grickati u samoći dok gledaš omiljenu seriju. Ušećerene jabuke pripremit ćeš da iznenadiš ekipu na nekom druženju – posebno sad kad nam je božićno vrijeme praktički pred vratima. Ili ako imaš djecu, pa da ih iznenadiš njima možda sasvim nepoznatim slatkišem. Pripremi se, ipak, na to da kod njih možda neće izazvati jednako oduševljenje kao kod tebe i tvoje generacije. No, ako im ispričaš kako je to bilo nekad, kad je sve bilo – jednostavno… Možda shvate tvoje oduševljenje ovim slatkišem.

Ali ni to nije sve! Iako su kod nas uglavnom aktualne bile crvene, ušećerene jabuke, donosimo ti i još jednu varijantu – jabuke u karamelu.

Ušećerene jabuke

Sastojci:

  • 8 – 10 jabuka (zgodnije je ako su sitnije)
  • 400 g šećera
  • 1 dcl vode
  • Jestiva crvena boja
  • Štapići za ražnjiće ili slični

Priprema:

  1. Jabuke namoči kratko u vruću vodu, pa ih operi i obriši dok ne budu sjajne.
  2. Skini peteljku, pa na mjesto gdje je peteljka ubodi štapić.
  3. Pripremi veliki pladanj i na njega stavi papir za pečenje. Možeš ga malo i premazati uljem, da osiguraš da se jabuke ne zalijepe.
  4. U lonac ili dublju tavu stavi šećer i vodu dok ne zavri. Na laganoj vatri kuhaj otprilike 10-ak minuta, dok se šećer ne pretvori u karamel, odnosno dok se sav šećer ne rastopi, a voda ne ishlapi. Pazi da ne pretjeraš s kuhanjem jer šećer može zagorjeti ili se početi formirati u grudice.
  5. U šećer dodaj jestivu boju. Ako želiš intenzivniju crvenu, dodaj više, a ako želiš blagu, nježnu rozu, dodaj manje boje.
  6. Svaku jabuku umači u šećer tako da ju pokriješ šećerom što je više moguće.
  7. Nakon tog stavi ju naopačke, štapićem prema gore, u pripremljeni pladanj za pečenje.

Savjet: Ako želiš malo "moderniju" verziju jabuka, možeš dio svake umočiti u šarene mrvice, kokos, usitnjene orahe, čokoladne mrvice... Možeš pustiti da se ocijedi onaj prvi dio karameliziranog šećera, pa ih onda umočiti. 

Jabuke u karamelu

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Ove jabuke nisu česte i uobičajene kod nas, ali Amerikanci ih često rade. Mogu biti zanimljiva kombinacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gloria (@gg_sweet_treats)

Sastojci:

  • 7 manjih jabuka
  • 400 grama kupovnih karamela
  • 3 žlice vrhnja za šlag

Priprema: 

  1. Operi i dobro obriši jabuke. U svaku zabodi štapić za ražnjić ili sličan, na mjesto peteljke.
  2. Pladanj za pečenje pokrij papirom za pečenje, a možeš i lagano premazati uljem.
  3. Karamele stavi u dovoljno veliku posudu i ubaci u mikrovalnu. Topljenje će trajati 2 do 3 minute, ali svakih 30 sekundi zaustavi mikrovalnu i promiješaj.
  4. Jabuke umači u karamel i okreni naopačke na pladanj.
  5. Ako želiš, možeš ih posuti raznim dodatcima – kokosom, mrvicama čokolade, šarenim mrvicama…
  6. Stavi jabuke u hladnjak na barem 30 minuta.
Možda vas zanima... Jabuke i karamel sljubljeni u slasni desert Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.